ANP8 aug '12 10:37Aangepast op 8 aug '12 11:19

'Leegstand kantoren bereikt nieuw record'

ANP
ANP

NIEUWEGEIN (AFN) - Het aanbod van leegstaande kantoorruimten is afgelopen halfjaar met bijna 7 procent toegenomen. Op dit moment staat een recordoppervlak van 7,62 miljoen vierkante meter te huur of te koop. Dat blijkt uit woensdag naar buiten gekomen cijfers van makelaarsvereniging NVM Business.

Het aantal lege kantoorruimtes steeg van 3270 tot 3520. NVM schrijft dit vooral toe aan het in de huur of verkoop komen van al bestaande kantoorpanden. Afgelopen 6 maanden is er nauwelijks nieuwbouw gepleegd. Tegelijkertijd werd er slechts 386.000 vierkante meter kantoorruimte in gebruik genomen, 25 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

In Nederland staat nu circa 15,4 procent van de kantorenvoorraad leeg. Begin van het jaar was dat ongeveer 14,5 procent.

Naar verwachting zal dit percentage de komende jaren geleidelijk afnemen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelde eind juni dat de kantorenleegstand in 2020 als gevolg van marktwerking nog maar zo'n 7 procent zal bedragen. Doordat er fors minder kantoren worden gebouwd, zal het aanbod op den duur afnemen. En als straks de werkgelegenheid weer toeneemt, zal de vraag naar kantoorpanden volgens het EIB juist stijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen