ANP11 dec '12 08:14

Opta grijpt sneller in op zakelijke postmarkt

DEN HAAG (AFN) - Om ervoor te zorgen dat bedrijven een eerlijke kans krijgen op de markt van de zakelijke post, wil minister Henk Kamp (Economische Zaken) de wet aanpassen. Kamp kondigt dinsdag aan dat hij ernaar streeft om toezichthouder Opta vanaf medio 2013 eerder te laten ingrijpen, bijvoorbeeld als wordt vermoed dat een bedrijf postdiensten onder de kostprijs aanbiedt om zo een groter marktaandeel te krijgen.

De bewindsman denkt dat de Opta zo ook kan voorkomen dat een postbedrijf klanten verplicht meerdere diensten tegelijk af te nemen. Verder kan de toezichthouder postbedrijven gaan verplichten het distributienetwerk open te stellen voor zakelijke diensten van bedrijven die geen postbussen en distributiecentra hebben.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) mag nu nog alleen achteraf ingrijpen na klachten over oneerlijke concurrentie op de postmarkt. Kamp wil dat de Opta juist oneerlijke concurrentie voorkomt door eerder in actie te komen. ,,Om de postmarkt in tijden van afnemende volumes aantrekkelijk te houden voor bedrijven, is het belangrijk dat de Opta eerder maatregelen kan treffen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan’’, aldus de minister, die stelt: ,,Concurrentie op de postmarkt zorgt voor meer kwaliteit tegen lagere prijzen’’.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen