ANP26 aug '12 17:53

Lijsttrekkers even hoofdredacteur Telegraaf

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De lijsttrekkers van VVD, CDA, PvdA, PVV, SP en D66 mochten zondagmiddag even krantje spelen. Ze waren enkele uren hoofdredacteur van De Telegraaf. Dat wil zeggen: ze mochten elk twee pagina’s maken. Maandag is hun productie te lezen als speciale bijlage van de krant.

De koppen waarmee de lijsttrekkers hun pagina’s openen sluiten - niet verrassend - nauw aan bij hun verkiezingsprogramma. Voor VVD-leider Mark Rutte is 'Lagere lasten, meer groei’ de belangrijkste boodschap. Ook valt op zijn pagina’s een financieel weerbericht te lezen. Daaruit blijkt dat het volgend jaar nog stormachtig is, maar dat de vooruitzichten vervolgens steeds meer opknappen.

CDA-leider Sybrand Buma opent met 'Samen voor werk en gezin’. Op een foto zijn Buma en de nummer 2 op de CDA-lijst Mona Keijzer te zien. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom heeft als belangrijkste kop 'Nederland sterker en socialer’ en meldt verder onder meer dat de PvdA tegen de forensentaks is.

Openingskop

Voor SP-lijsttrekker Emile Roemer is de openingskop 'Handen af van onze agenten’. Op een foto staat Roemer afgebeeld met zanger Frans Bauer. PVV-leider Geert Wilders kopt 'Keihard tegen straatterreur’. Ook laat hij een fotomontage afdrukken waarin Rutte en Roemer in elkaar overvloeien, om aan te geven dat beiden in zijn ogen één pot nat zijn. Lijsttrekker Alexander Pechtold van D66 komt met de kop 'En nu vooruit’ en een grafiek waarop te zien is dat de staatsschuld sterk oploopt.

Volgens hoofdredacteur Sjuul Paradijs van De Telegraaf was het ,,een vrolijke middag’’, maar hebben de lijsttrekkers ook hun uiterste best gedaan goede pagina’s af te leveren. ,,Bij het maken van zo’n krant moet je echt iets van jezelf laten zien.’’

Volgens Paradijs maken de lijsttrekkerskranten ook duidelijk dat het bij de verkiezingsstrijd niet alleen om een tv-campagne gaat. ,,Het medium krant heeft nog steeds een enorme impact.’’

Gerelateerde artikelen