ANP27 dec '12 09:41Aangepast op 27 dec '12 10:09

'Ikea krijgt toch alle vergunningen in India'

ANP
ANP

MUMBAI (AFN/AFP) - Ikea krijgt van India waarschijnlijk toch de nodige vergunningen om winkels in het land te openen zoals in alle andere landen waar de multinational actief is. De minister voor handel Anand Sharma liet deze week weten dat een formele goedkeuring voor de vestiging van Ikea in India ophanden is. Ook zei Sharma dat de meubelgigant zijn ,,wereldwijd verkoopmodel'' niet hoeft aan te passen.

Vorige maand bleek dat onder meer de verkoop van voedsel en drank door Ikea op grote bezwaren stuitte van de Indiase overheidsinstelling die zich bezighoudt met buitenlandse investeringen. Het Zweedse bedrijf protesteerde tegen een mogelijk verbod op de verkoop van de beroemde gehaktballetjes en hotdogs en blijkt nu gehoor te hebben gevonden bij de Indiase autoriteiten. De investeringscommissie heeft een ,,goedwillende kijk'' op het verzoek van Ikea om zijn assortiment in stand te houden, liet Sharma weten.

Het Zweedse concern onderhandelt al enige tijd over toetreding tot de veelbelovende Indiase detailmarkt. IKEA wil de komende jaren circa 1,5 miljard euro investeren en 25 winkel openen in India, maar kreeg te maken met een overheid die steeds weer nieuwe voorwaarden stelt. Eerder wilde India Ikea verplichten om 30 procent van de verkochte producten door kleine Indiase bedrijven te laten produceren, maar trok deze eis later weer gedeeltelijk in.

India staat bekend om de zeer bureaucratische regelgeving en de trage besluitvorming. Andere grote bedrijven kijken met belangstelling naar Ikea's gang naar deze markt. Zij zien de belevenissen van het Zweedse concern met overheid in India als een testcase.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen