ANP11 jun '12 12:28Aangepast op 11 jun '12 13:12

Jongerius treedt per 23 juni af bij FNV

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - FNV-voorzitter Agnes Jongerius treedt per 23 juni af. Zij stelt zich ook niet herkiesbaar bij de vakcentrale. Dat heeft de FNV maandag bekendgemaakt. De FNV-bonden hopen 23 juni een congres te houden voor de oprichting van de De Nieuwe Vakbeweging (DNV), waaraan nu nog wordt gewerkt om de interne crisis binnen de organisatie te bezweren.

Tot de oprichting van de nieuwe vakbeweging is besloten, nadat de FNV door interne onenigheid over het pensioenakkoord in een crisis was geraakt. Jongerius en een meerderheid van de vakbeweging stemde in met het akkoord met werkgevers en het kabinet over een hogere pensioenleeftijd. Dit tegen de wil van de twee grootste aangesloten bonden: Bondgenoten en Abvakabo.

De hoofdrolspelers in het conflict, Jongerius en Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk, zeiden toen direct al niet beschikbaar te zijn als voorzitter van DNV. Verder treedt ook vicevoorzitter Peter Gortzak af. Hij geldt volgens de vakcentrale met Jongerius ,,als een van de architecten van het pensioenakkoord''.

Nieuwe mensen

Jongerius en Gortzak vinden het ,,tijd om plaats te maken voor nieuwe mensen'', omdat eerste kwartiermaakster Jetta Klijnsma maandagmiddag haar eindrapport voor vernieuwing presenteert aan de FNV. De scheidend voorzitter heeft volgens haar woordvoerster de voorstellen van Klijnsma en haar vier collega-kwartiermakers nog niet gezien. Maar door nu haar definitieve vertrek aan te kondigen wil Jongerius de achterban ,,aanmoedigen'' de stap naar vernieuwing ook te zetten 23 juni.

,,De vakbeweging moet zien te komen tot een flinke verhoging van de organisatiegraad om ook in de toekomst een rol van betekenis te blijven spelen. De kans om nu die grote stappen te maken, ligt voor het oprapen met de plannen van de kwartiermakers. Dit is de beste kans ooit om een grote sprong in vernieuwing te maken'', aldus Jongerius.

Het is nog onbekend wat de Jongerius en Gortzak na 23 juni gaan doen. Jongerius, die in Utrecht woont, heeft altijd gezegd dat ze in een volgende baan op de fiets naar haar werk wil kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen