ANP26 jan '12 14:32

App voor hoge nood bekroond

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Op de smartphone kijken waar het dichtstbijzijnde openbare toilet is. Deze app biedt niet alleen uitkomst voor mensen met hoge nood, hij is ook goed voor de publieksprijs van een nationale ontwikkelwedstrijd.

Het gaat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken), die de winnaar donderdag bekend maakte, vooral om de boodschap die hiermee tot uitdrukking komt: Maak slim gebruik van gegevens van de overheid en laat de mensen in het land daarmee hun voordeel doen.

De vicepremier kondigde en passant aan dat Nederland er een traditie bij heeft: De Nationale App Prijs voor slimme toepassingen van overheidsdata wordt voortaan jaarlijks toegekend.

Overheidsdata

Bekende voorbeelden van apps die gebruik maken van overheidsdata zijn Buienradar en Carspotter, maar er is volgens Verhagen nog veel meer mogelijk: ,,De overheid heeft een schat aan informatie voor gebruik in apps. Wij stellen die zoveel mogelijk gratis ter beschikking. Ik hoop dat provincies en gemeenten dit voorbeeld snel volgen.''

De prijs van de jury bij de eerste app-wedstrijd ging naar Vistory. Deze app kan historische beelden oproepen bij bijvoorbeeld een stadswandeling. Het zilver ging naar een ,,scholenzoeker'' die mensen kan helpen bij het maken van een keuze in het aanbod van onderwijs. Brons was er voor Sola, waarmee mensen kunnen zien of het plaatsen van een zonnepaneel op hun dak rendabel is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen