ANP13 jun '12 11:11

OESO ziet werkloosheid Nederland oplopen

PARIJS (ANP) - De Nederlandse economie zal in het tweede helft van dit jaar waarschijnlijk slechts langzaam herstellen. Hierdoor loopt de werkloosheid op korte termijn verder op. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een woensdag gepubliceerd rapport.

De OESO rekent op een krimp van de Nederlandse economie in 2012 van 0,6 procent. In 2013 zal de Nederlandse economie waarschijnlijk licht groeien, met 0,7 procent. Het werkloosheidspercentage loopt volgens de OESO dit jaar op tot 5,3 procent en volgend jaar tot 5,7 procent.

De sterkte van de economische groei in de tweede jaarhelft hangt af van de kracht van het herstel van de wereldhandel. Consumentenuitgaven blijven naar verwachting laag zolang onzekerheid over pensioenen, huizenprijzen en de Europese schuldencrisis aanhoudt.

Overheidsbegroting

De overheidsbegroting moet volgens de OESO voldoen aan de Europese begrotingsregels, om te zorgen dat het vertrouwen in de Nederlandse economie standhoudt. Als er sprake is van een ernstige economische neergang, moet er echter voorzichtig worden omgesprongen met verdere bezuinigingen omdat dit economisch herstel in de weg kan zitten.

Op de middellange termijn is het onder controle krijgen van de hoge uitgaven aan de volksgezondheid volgens het rapport de sleutel tot een houdbare begroting. Andere aandachtspunten zijn volgens de OESO het voorbereiden van Nederlandse bedrijven op de uitdagingen van globalisering en het aanpassen van de arbeidsmarkt aan een oudere en krimpende beroepsbevolking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen