ANP6 aug '12 11:51

Beurzen tonen voorzichtig herstel

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten maandag te herstellen van een lagere opening. De hoop op nieuwe crisismaatregelen in de eurozone bleef zorgen voor optimisme. Beleggers waren wel wat voorzichtiger na de sterke koerswinsten van afgelopen vrijdag.

,,Voorlopig zijn we tevreden om 'long' te blijven zitten in de markt, wellicht tot de expiratiedatum in augustus", stelde Andy Ash van Monument Securities tegen persbureau Reuters. De belofte van de Europese Centrale Bank (ECB) om actie te ondernemen, zorgt er volgens Ash voor dat de europroblemen op de achtergrond blijven tijdens de vakantieperiode.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 331,23 punten. De MidKap-index won 0,5 procent tot 504,08 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,5 procent.

PostNL

In de AEX stond PostNL onderaan met een min van ruim 5 procent. Het postbedrijf heeft in het tweede kwartaal opnieuw last gehad van de vertraging bij de reorganisatie die het wil doorvoeren en de moeilijke economische omstandigheden. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen verwacht dat PostNL uiterlijk in het vierde kwartaal een beslissing neemt over het verdere verloop van de reorganisatie, die in april werd stilgelegd.

ING was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 2,9 procent. Verzekeraar Aegon klom 2,1 procent. De hoop dat de ECB spoedig actie zal ondernemen om de schuldencrisis in de eurozone aan te pakken, bleef de koersen van financiële fondsen ondersteunen.

ASML

ASML leverde 0,3 procent in. Het Taiwanese chipbedrijf TSMC heeft voor 838 miljoen euro een aandelenbelang van 5 procent genomen in het Nederlandse chipmachineconcern. Ook wordt TSMC partner van ASML bij zijn ontwikkelingsprogramma voor nieuwe generatie chiptechnologieën.

Arseus verloor 2,7 procent. De medisch toeleverancier zag de omzet in de eerste 6 maanden van het jaar met 15 procent toenemen. Topman Ger van Jeveren sprak van ,,overtuigende resultaten'' waarbij alle onderdelen autonome groei behaalden. Volgens analisten vielen de prestaties van het bedrijf echter lager uit dan verwacht.

Euro

Op de lokale markt zakte TMC 4,6 procent. De detacheerder heeft de winst in het afgelopen halfjaar zien afnemen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet steeg wel. Het bedrijf gaf geen concrete prognose voor 2012.

De euro was 1,2360 dollar waard, bijna evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 91,04 dollar per vat en Brentolie zakte 0,6 procent tot 108,27 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen