ANP26 jan '12 18:32Aangepast op 26 jan '12 20:00

PVV zoekt mazen in wet over giften

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Als politieke partijen openheid moeten geven over giften die ze ontvangen, zal de PVV er alles aan doen om hier onderuit te komen. PVV-Kamerlid Hero Brinkman kondigde aan dat zijn partij de mazen van de wet zal opzoeken om te voorkomen dat de namen van donateurs op straat komen te liggen.

Brinkman betitelde de wet over partijfinanciering die de Tweede Kamer donderdag besprak, als een anti-PVV-wet omdat de partij gedwongen wordt openheid te geven over geldschieters terwijl de PVV tegen iedere bemoeienis van de overheid met politieke partijen is. De PVV wil ook geen subsidies.

Voor CDA-Kamerlid Ger Koopmans was de aankondiging van Brinkman reden zijn voorstel in te trekken om partijen zelf verantwoordelijk te maken voor registratie van giften. Koopmans was daarmee gekomen omdat eigen verantwoordelijkheid van partijen een garantie zou zijn voor openheid over de financiering van een partij.

Terughoudend

Daarom wilde het CDA niet dat de minister van Binnenlandse Zaken de giften gaat registreren. Koopmans vindt dat de overheid zich terughoudend moet opstellen tegenover de manier waarop politieke partijen zich organiseren.

Oppositiepartijen vinden dat Koopmans de nieuwe wet die meer openheid over giften regelt, volledig onderuithaalt. SGP-leider Kees van der Staaij hield het erop dat het CDA de angel uit het wetsvoorstel van CDA-minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) haalt omdat er van toezicht door de minister en een boete geen sprake meer is.

Handhaven

De Kamer steunt de wet in grote lijnen, maar worstelt met de vraag wie de regels precies moet gaan handhaven. Oppositiepartijen willen een grotere rol van de Kiesraad, maar Koopmans kondigde al aan tegen de wet te stemmen als dit voorstel het haalt. De Kiesraad dreigt zijn onafhankelijkheid te verliezen als deze bij de uitvoering van de wet wordt betrokken, vindt hij.

De wet regelt dat partijen openheid moeten geven over giften van meer dan 4500 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen