ANP16 jan '12 09:54

Meer naar havo en vwo, minder diploma's

DEN HAAG (ANP) - Meer jongeren gaan na de basisschool naar de havo of het vwo. Zij doen echter wel langer over het behalen van hun diploma. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het schooljaar 2009/2010 zaten bijna 85.000 leerlingen op de havo of het vwo; dat waren er 10.000 meer dan 4 jaar daarvoor. Het aantal vmbo’ers neemt al jaren af, zij halen echter wel sneller hun diploma dan leerlingen in andere schoolrichtingen.

Van de vwo’ers haalde 89 procent in 2009/2010 hun diploma. Bij de havoleerlingen was dat 85 procent. Dat is voor beide groepen 4 procentpunt lager dan 4 jaar daarvoor. In de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo slaagde 95 procent van de kandidaten en in de theoretische en gemengde leerweg gaat het om 94 procent van de scholieren. Het zijn vooral de niet-westerse allochtonen op havo en vwo die het gemiddelde omlaag halen.

De kans is groot dat in de toekomst havo- en vwo-leerlingen nog vaker zakken voor hun diploma. Vanaf dit schooljaar zijn de exameneisen namelijk strenger geworden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen