ANP18 okt '12 12:45Aangepast op 18 okt '12 13:38

Verlies Nokia naar bijna 1 miljard euro

HELSINKI (AFN) - Nokia heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 969 miljoen euro. Daarmee komt het verlies van de Finse mobieltjesmaker in 2012 tot nu toe uit op zo'n 3,3 miljard euro. Dat maakte Nokia donderdag bekend.

Het kwartaalverlies van bijna 1 miljard euro viel wel iets lager uit dan analisten hadden verwacht. In dezelfde periode vorig jaar boekte Nokia nog een negatief resultaat van 68 miljoen euro.

Nokia moest een grote tegenslag incasseren, omdat de verkoopvolumes van het Lumia-model terugliepen tot 2,9 miljoen stuks, van 4 miljoen in het tweede kwartaal. Analisten hadden gerekend op een verkoop van 3,7 miljoen Lumia-telefoons. Met de Lumia wil Nokia de concurrentie aangaan met andere smartphones, zoals de iPhone van Apple en de Galaxy van Samsung.

Hype

Volgende maand ligt een nieuw Lumia-model in de winkels dat gebruikmaakt van de nieuwste Microsoft-software. Mogelijk heeft de hype rond de introductie van het nieuwe model gezorgd voor minder verkoop van de iets oudere Lumia-telefoons die ook voor minder geld over de toonbank gingen.

In totaal verkocht Nokia 77 miljoen telefoons in het afgelopen kwartaal. Dat is meer dan waar analisten op hadden gerekend. De totale omzet bedroeg 7,2 miljard euro, bijna een vijfde lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Beleggers keken donderdag welwillend naar de cijfers van Nokia, die iets hoger uitkwamen dan de verwachting. Het aandeel ging op de beurs in Helsinki met meer dan 9 procent omhoog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen