ANP17 jun '12 11:05

VVD weer in opmars in peiling De Hond

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - De VVD stijgt weer in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Nadat de partij 3 weken terug was weggezakt naar 24 zetels in de Tweede Kamer, stond ze zondag weer op 28. Dat zijn 2 zetels meer dan vorige week, maar wel nog steeds 3 minder dan bij de vorige verkiezingen.

De SP zou als er nu verkiezingen waren de grootste partij zijn met 31 zetels. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken bij de verkiezingen van 2010, toen ze er 15 haalde, maar 1 minder dan vorige week.

De peiling van De Hond vertoont verder geen grote verschillen met vorige week. De PvdA stijgt een zetel naar 20 (10 minder dan bij de vorige verkiezingen), de PVV daalt er 1 naar 23 (1 minder dan in 2010) en het CDA komt op 12 zetels uit (1 minder dan vorige week, 9 minder dan bij de vorige verkiezingen).

Gelijk

De andere partijen blijven gelijk. D66 komt uit op 16 zetels (6 meer dan in 2010), GroenLinks op 6 (min 4), de ChristenUnie op 6 (hetzelfde als in 2010), de SGP en de Partij voor de Dieren elk op 3 (in beide gevallen plus 1) en overige partijen op 2.

De Hond heeft ook gekeken naar het opleidingsniveau van de kiezers. Van degenen met een lage opleiding stemt bijna de helft op SP of PVV. Kiezers met een hoge opleiding stemmen veel vaker op VVD, D66 of GroenLinks. Van alle kiezers met een hoge opleiding stemt 60 procent op een van de vijf partijen van het Lenteakkoord (VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie). Bij laagopgeleiden is dat 31 procent.

Opleding

Het verschil in stemgedrag tussen hoog- en laagopgeleid kan invloed hebben op de uitslag van de verkiezingen in september. Een lage opkomst is gunstig voor VVD, D66 en GroenLinks en ongunstig voor SP en PVV. Hoogopgeleiden komen traditioneel beter op dan kiezers met een lage opleiding.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen