ANP6 feb '12 11:43

Afwachtende beleggers pakken winst

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden maandag op verlies. Beleggers namen hun winsten in afwachting van meer duidelijkheid uit Griekenland. De kopstukken van de Griekse politiek moeten maandag aangeven of zij de bezuinigingen die door de EU en het IMF worden geëist, zullen steunen.

,,We hebben een mooie run gehad, met prachtige economische cijfers uit de Verenigde Staten. Nu de deadline voor Griekenland nadert, is het niet zo gek dat beleggers wat zaken van de hand doen'', concludeerde beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Rond 12.30 uur noteerde de Amsterdamse AEX-index 0,4 procent lager op 325,01 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 529,33 punten. In Londen en Frankfurt verloren de graadmeters 0,2 en 0,5 procent. Parijs leverde 1 procent in.

Geen overeenstemming

Griekse politici slaagden er zondag tijdens een crisisberaad niet in om overeenstemming te bereiken over de maatregelen die de internationale geldschieters van het land eisen. Zonder overeenstemming krijgt Griekenland geen nieuwe steun en dreigt een bankroet van het land.

Premier Lucas Papademos praat maandagmiddag met toezichthouders van de EU, het IMF en de ECB. Later op de dag volgen nieuwe gesprekken met zijn coalitiegenoten.

Onder druk

De toenemende zorgen over Griekenland zetten de aandelen van financiële bedrijven onder druk. ING was een van de grootste verliezers in de AEX met een min van 1,7 procent. SNS Reaal stond onderaan de MidKap met een verlies van 2,5 procent. De Franse banken Crédit Agricole en Société Générale verloren circa 4 procent, Deutsche Bank werd 2,5 procent minder waard.

De euro zakte tot 1,3055 dollar, tegen 1,3110 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.

TNT Express

TNT Express won 0,5 procent. Het expressbedrijf droeg maandag twee eigen kandidaat-commissarissen voor en ging daarmee voorbij aan de wensen van de activistische aandeelhouder Jana. Die wilde met eigen kandidaten meer grip krijgen op het bedrijf.

De prijs van Amerikaanse olie zakte met 1 procent tot 96,90 dollar per vat. Brentolie werd met 113,95 dollar per vat 0,6 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen