ANP25 apr '12 12:17

Mediq-apotheken hebben last van liberalisatie

UTRECHT(AFN) - De Mediq-apotheken in Nederland hebben een ,,zeer lastig kwartaal'' achter de rug door de marktwerking die begin dit jaar is doorgevoerd in de farmacie. Mediq is voorstander van de liberalisatie, maar het heeft wel gezorgd voor een lagere omzet en hogere kosten dan verwacht.

Hoewel de ruim 200 Mediq-apotheken de grootste keten zijn en een betere marktpositie hebben dan veel andere, zijn maatregelen nodig om efficiënter te werken.

Dat zei bestuursvoorzitter Marc van Gelder woensdag bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers van dit jaar. Het bedrijf wilde nog niet zeggen hoe wordt ingegrepen in de organisatie en of er ontslagen vallen. In een toelichting klaagt Mediq wel over administratieve rompslomp door de marktliberalisatie en over toegenomen loonkosten.

Te gehaast

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) constateerde eerder deze maand nog dat het nieuwe stelsel met vrije prijsvorming te gehaast is doorgevoerd. Zo merken apothekers dat ze veel tijd aan de balie kwijt zijn om patiënten uit te leggen wat ze allemaal sinds begin dit jaar wel en niet zelf moeten betalen.

De omzet van Mediq in Nederland daalde met 4 procent naar 245,6 miljoen euro in het eerste kwartaal vorig jaar ten opzichte van de eerste 3 maanden een jaar eerder. De daling komt zowel door mindere resultaten bij de groothandel als bij de apotheken door prijsdruk en de verslechterde marktomstandigheden.

Gerelateerde artikelen