ANP16 okt '12 21:42Aangepast op 16 okt '12 22:26

Goed vervolg cijferseizoen stuwt beurzen

ANP
ANP

NEW YORK (ANP) - Positieve bedrijs- en macrocijfers stuwden dinsdag de winsten op de Amerikaanse beurzen. Beleggers verwerkten een stroom aan overwegend meevallende kwartaalcijfers van toonaangevende bedrijven als Coca-Cola, Johnson & Johnson en Goldman Sachs. Ook kwamen er gunstige cijfers over de industrie en huizenmarkt naar buiten.

De Dow-Jonesindex sloot 1 procent hoger op 13.551,78 punten. De brede S&P 500 klom eveneens 1 procent tot 1454,92 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,2 procent tot 3101,17 punten.

Farmacieconcern Johnson & Johnson hoorde met een plus van 1,4 bij de winnaars nadat de onderneming de winstverwachting voor het lopende boekjaar had verhoogd. Maar verzekeraar UnitedHealth Group, die eveneens zei meer winst te verwachten, zag de koers dalen. Goldman Sachs beloofde beleggers het dividend te verhogen en meldden een hoger dan verwachte winst en omzet. Toch leverde het aandeel 1 procent in.

Beter dan verwacht

Coca-Cola verloor 0,6 procent omdat de gerapporteerde kwartaalomzet lager was dan de verwachting van analisten. Na de slotbel brachten technologiereuzen IBM en Intel nog hun resultaten naar buiten. Intel rapporteerde een hoger dan verwachte omzet over het derde kwartaal.

Citigroup kreeg, na een aanvankelijk daling, er 1,6 procent bij. Dinsdagmiddag werd bekend dat topman Vikram Pandit per direct opstapt bij de bank. Een reden voor zijn vertrek werd niet gegeven, maar bronnen meldden onenigheid binnen het bestuur. Ook operationeel directeur John Havens verlaat het bedrijf. De Amerikaanse bank bracht maandag nog beter dan verwachte kwartaalcijfers naar buiten. Het bestuur heeft Michael Corbat verkozen tot opvolger van Pandit.

De stemming op Wall Street kreeg een oppepper door een gunstig cijfer over de Amerikaanse industriële productie. Ook kwam er positief nieuws over de verwachtingen voor de Amerikaanse huizenmarkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen