ANP5 jul '12 16:00Aangepast op 5 jul '12 16:47

Markten ontevreden over ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen reageerden donderdag ontevreden op de renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) en de aansluitende opmerkingen van ECB-president Mario Draghi.

Met uitzondering van de beurs in Londen gingen de graadmeters eensgezind sterk naar beneden. Beleggers hadden gehoopt dat Draghi meer nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie zou aankondigen, wat niet gebeurde.

Een uur voor het slot noteerde de AEX-index 0,9 procent lager op 312,01 punten. De MidKap-index stond 1 procent lager op 512,60 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stonden tot 1,4 procent lager. Londen zakte 0,2 procent.

Laagste stand ooit

De ECB verlaagde donderdag de rente van 1 tot 0,75 procent. Dat is de laagste stand ooit. De verlaging werd door de markten al verwacht en was al voor een belangrijk deel ingeprijsd. Draghi zei in een toelichting dat de Europese economie nog steeds erg zwak is en grote risico's loopt op nog meer tegenslag. Hij liet desalniettemin weten dat de ECB op dit moment niet heeft gesproken over het nemen van extra steunmaatregelen voor de economie.

Eerder op de dag kondigde de de Britse centrale bank wel een uitbreiding van het bestaande stimuleringsprogramma aan ter waarde van 50 miljard pond. Het belangrijkste rentetarief bleef ongewijzigd op een niveau van 0,5 procent.

Spaanse leningen

De rente op de Spaanse tienjarige staatsleningen schoot na de teleurstellende opmerkingen van Draghi donderdagmiddag omhoog tot 6,8 procent. De stand was enkele uren daarvoor nog 6,4 procent. Spanje veilde voor dat percentage eerder op donderdag nog een nieuwe obligatielening.

Van het bedrijvenfront kwam donderdag nieuws van Pharming. Dat liet weten de Amerikaanse onderzoeksgroep voor de fase III klinische studie voor het middel Ruconest rond te hebben. Pharming noteerde een plus van ruim 13 procent, tot 2,5 cent. Het Belgische MDxHealth meldde voorbeurs de samenwerking met farmacieconcern Merck te hebben uitgebreid. Het aandeel stond 2,9 procent hoger.

Philips stijgt

In de AEX was Philips met een bescheiden plus van 0,2 procent een van de weinige stijgers. De onderneming meldde een omvangrijke medische order te hebben getekend met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

In het middensegment was BAM een van de sterkste dalers. Voorbeurs meldde Rabobank forse afschrijvingen op de vastgoedtak van de bouwer te verwachten. Het aandeel stond 3,5 procent in de min.

De euro daalde na de renteverlaging van de ECB fors. De Europese munt was donderdagmiddag 1,2380 dollar waard, tegen 1,2530 dollar bij het sluiten van de beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,6 procent tot 87,11 dollar. Brentolie was met 100,40 dollar per vat juist 0,6 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen