ANP4 apr '12 05:13

Koninklijke opening van nieuw filmmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Hoog bezoek woensdagavond voor het nieuwe filmmuseum EYE. Koningin Beatrix opent dan officieel de deuren van het nieuwe onderkomen aan het IJ in Amsterdam-Noord, tegenover het Centraal Station. Het museum, dat eerder huisde in het Vondelpark, moet jaarlijks 220.000 bezoekers gaan trekken. Dat is drie keer zo veel als voorheen.

Het nieuwe onderkomen telt vier filmzalen, een expositieruimte, een permanente interactieve opstelling, een winkel en een café-restaurant. Jaarlijks toont het museum vier grote tentoonstellingen, onder meer over filmauteurs of presentaties van film in combinatie met andere kunstvormen. De openingsexpositie Found Footage: Cinema Exposed laat nieuwe werken zien aan de hand van materiaal uit de collectie.

Na de opening brengt de koningin nog een bezoek aan deze tentoonstelling. Op de gastenlijst staan verder bekende namen uit de film- en kunstwereld, zoals Carice van Houten, Monique van de Ven, Barry Atsma en Anton Corbijn. Ook staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is van de partij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen