ANP30 nov '12 12:10Aangepast op 30 nov '12 13:07

AEX flirt met hoogste koers 2012

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten vrijdag de eerdere verliezen weg te werken. In Amsterdam flirtte de de AEX op de laatste dag van de maand met de hoogste slotkoers van het jaar. De aandacht bleef gericht op de Verenigde Staten, waar de Democraten en Republikeinen nog altijd ruziën over de aanpak van de schuldenlast.

,,Het blijft een verrassende beurs en het lijkt erop dat we verder omhoog willen gaan. We zijn er echter nog niet. De AEX moet eerst door de 340 punten breken. Ondanks het politieke gesteggel in de VS gelooft iedereen dat er uiteindelijk toch een begrotingsdeal komt. Ook worden de Amerikaanse macrocijfers steeds beter'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 339,29 punten. De hoofdindex stevent daarmee af op het hoogste slotniveau van 2012. Op 14 september bereikte de AEX op 338,28 punten de hoogste slotstand van dit jaar tot nu toe. Een paar dagen eerder werd op 340,22 punten de hoogste tussentijdse koers aangetikt.

MidKap

De MidKap-index klom 0,2 procent tot 526,79 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,3 en 0,4 procent.

Op macro-economisch gebied lieten de Duitse winkelverkopen in oktober een sterker dan verwacht daling zien. Daarnaast bleek dat de werkloosheid in de eurolanden vorige maand is gestegen tot het recordniveau van 11,7 procent.

ECB

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) liet vrijdag weten dat de eurozone nog niet uit de crisis is, maar vanaf de tweede helft van volgend jaar zou moeten herstellen. Volgens Draghi staan bezuinigingsmaatregelen die regeringen moeten nemen een sneller herstel in de weg. De maatregelen zijn echter noodzakelijk, benadrukte hij.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 4,4 procent. Ook bodemonderzoeker Fugro deed opnieuw goede zaken en volgde met een plus van 2 procent. TNT Express bleef nagenoeg onveranderd. De pakketbezorgers UPS en TNT Express hebben voorstellen ingediend die de zorgen van Brussel over hun samensmelting moeten wegnemen.

De euro stond op 1,3011 dollar, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 88,24 dollar per vat. Brentolie werd eveneens 0,2 procent duurder.

Gerelateerde artikelen