ANP5 mrt '12 15:51Aangepast op 5 mrt '12 16:57

Beurzen zakken verder weg

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zakten maandagmiddag dieper in de rode cijfers. Beleggers waren voorzichtig na de verlaging van de groeidoelstelling in China en de onzekerheid over de Griekse schuldenruil. Ook kwam een negatief cijfer naar buiten over de Amerikaanse fabrieksorders.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent lager op 325,99 punten. De MidKap-index zakte 0,3 procent tot 537,68 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,5 en 0,9 procent. Op Wall Street stonden de beurzen een uur na opening tot 0,6 procent lager.

De fabrieksorders in de Verenigde Staten zijn in januari met 1 procent gedaald, de sterkste afname in ruim een jaar. Het cijfer was wel iets minder slecht dan verwacht. Een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse dienstensector kon onvoldoende tegenwicht bieden.

Dienstensector

De Europese beurzen zakten in de ochtendhandel al diep in het rood nadat bekend was geworden dat de activiteit in de dienstensector van de eurozone in februari sterker dan verwacht is gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. De detailhandelsverkopen in de eurozone lieten daarentegen in januari een onverwachte stijging zien. Dat trok het sentiment licht omhoog.

Onzekerheid over het aantal private investeerders dat deelneemt aan de Griekse schuldenruil hield beleggers ook langs de zijlijn. De private partijen dienen voor vrijdag 9 maart aan te geven of ze bereid zijn een deel van de Griekse schulden kwijt te schelden in ruil voor nieuwe obligaties met een lagere rente. Het schuldakkoord is een voorwaarde voor de uitbetaling van de noodsteun aan Griekenland.

ECB

Uit cijfers van de ECB bleek dat banken opnieuw een recordbedrag hebben ondergebracht op hun deposito's bij de centrale bank. De banken parkeerden afgelopen vrijdag 820,8 miljard euro op hun ECB-deposito's. De hoge deposito's zijn een signaal dat banken elkaar onderling nog niet erg vertrouwen.

In Londen stonden de mijnbouwers onder druk nadat China de economische groeidoelstelling voor dit jaar neerwaarts bijstelde tot 7,5 procent. Eerder streefde China nog naar een groei van 8 procent. BHP Billiton verloor 2,7 procent en Rio Tinto zakte 3,7 procent.

Heijmans

Ook de staalproducenten gingen omlaag. In de AEX waren ArcelorMittal en Aperam de grootste dalers met verliezen tot 3,7 procent. Luchtvaartbedrijf Air France-KLM zakte 2,7 procent en bank en verzekeraar ING leverde 1,6 procent in.

In de MidKap voerde bouwbedrijf Heijmans de dalers aan met een min van 4,6 procent. ASMI verloor 1,8 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie maakt dinsdag de resultaten van het afgelopen kwartaal bekend. Automatiseerder Ordina was de grootste stijger onder de middelgrote fondsen met een winst van 8,4 procent.

De euro was 1,3223 dollar waard, tegen 1,3195 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 106,28 dollar per vat en Brentolie daalde 0,1 procent.

Gerelateerde artikelen