ANP11 mrt '11 16:07

Aardbeving schaadt overheid en verzekeraars

De aardbeving en tsunami die vrijdag het noordoosten van Japan troffen, hebben ook de economie van het land grote schade toegebracht. Hoewel de omvang van de schade nog moeilijk is in te schatten, zullen waarschijnlijk vooral de overheid en verzekeraars moeten bloeden.

De aardbeving van vrijdag had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. De economische schade van de aardbeving in het Japanse Kobe in 1995, met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter, kwam op 100 miljard dollar.

In en rond Tokio zitten vier miljoen huishoudens zonder stroom. Treinen, metro's en luchthavens zijn stilgelegd, evenals een aantal kerncentrales en olieraffinaderijen. In de omgeving van Tokio vloog bovendien een olieraffinaderij in de brand.

Schade

Hoofd macroeconomie Maarten Leen van ING benadrukte vrijdag dat het nog erg vroeg is om een overzicht te hebben van de omvang van de schade. ,,Het wrange is dat zo'n ramp meestal positief is voor de economische groei, omdat die geen rekening houdt met de kapitaalvernietiging. In de economische groei is alleen af te lezen wat er geproduceerd wordt en je zal te maken hebben met een majeure wederopbouw. Hiervan profiteren vooral bouwbedrijven waarschijnlijk.''

Toch zal de wederopbouw moeten worden gefinancierd. ,,En geld is momenteel een schaars goed. De overheid zal zich verder in de schulden moeten steken. Waarschijnlijk zal het een impact hebben op de waardering van Japanse staatsobligaties'', zei Leen.

Japanse centrale bank

De Japanse centrale bank (BoJ) kan weinig doen om de economie te ondersteunen. ,,De BoJ kan de rente niet echt verlagen aangezien de rente al tegen de 0 procent ligt. Ze zullen zich richten op het verstrekken van liquiditeit'', zei een econoom in Tokio tegen persbureau Reuters.

Verzekeraars en herverzekeraars behoorden vrijdag tot de grootste verliezers op de wereldwijde beurzen, hoewel ze nog geen schatting konden maken van de schade. Verzekeraar Aegon was met een verlies van 2,7 procent de sterkste daler in de AEX. Het bedrijf werkt in Japan samen met Sony Life Insurance en liet weten de mogelijke effecten van de ramp nog niet te kunnen inschatten.

Nederlandse bedrijven

Weinig Nederlandse bedrijven leken vrijdag op het eerste gezicht substantiële schade te hebben geleden door de aardbeving. Elektronicaconcern Philips en chipmachinefabrikant ASML hadden nog niet met alle lokale medewerkers contact kunnen krijgen, aangezien enkele aan het reizen waren ten tijde van de ramp. Beide bedrijven hebben geen fabrieken, maar alleen kantoren in Japan. Ook tankopslagbedrijf Vopak en olieconcern Shell hadden geen indicatie van schade.

KLM heeft door de gebeurtenissen het vliegschema naar Tokio aangepast. De vlucht naar Tokio die vrijdagmiddag zou vertrekken, is geannuleerd. Latere vluchten zullen, afhankelijk van de lokale situatie, doorgaan.

Gerelateerde artikelen