ANP11 mrt '11 12:04

Breedgedragen verliezen beurzen na beving

Op de Europese beurzen tekenden zich vrijdag verliezen over een breed front af. ,,De handel was al zwakjes en de aardbeving in Japan heeft dat nog eens versterkt'', aldus private banker André Sirks van zakenbank Theodoor Gilissen. Japan werd vrijdagochtend getroffen door een zware aardbeving en tsunami.

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen tekenden zich vrijdag verliezen over een breed front af. ,,De handel was al zwakjes en de aardbeving in Japan heeft dat nog eens versterkt'', aldus private banker André Sirks van zakenbank Theodoor Gilissen. Japan werd vrijdagochtend getroffen door een zware aardbeving en tsunami.

Rond 13.15 uur noteerde de AEX-index een verlies van 3,37 punten (0,9 procent) en stond op 358,77 punten. De MidKap-index stond 1,7 procent lager op 623,09 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt noteerden tot 1,1 procent lager. Londen wist het verlies tot 0,5 procent te beperken.

In de AEX was Aegon met een verlies van 2,8 procent de grootste daler. Aegon is via Sony Life Insurance actief in Japan en wordt mogelijk ook geraakt door de Japanse beving via haar Amerikaanse herverzekeringsdochter Transamerica Reinsurance. Ook op andere Europese beurzen hoorden de herverzekeraars bij de grootste dalers. Munich Re verloor in Frankfurt ruim 5,2 procent en Swiss Re ging 5,5 procent omlaag.

Schade

Sirks vindt het moeilijk te voorspellen of de huidige verliezen een langere periode van koersdalingen voorspellen. ,,Als Kaddafi morgen opstapt en in Saudi-Arabië blijft het vandaag rustig, kan je volgende week net zo goed weer omhoog''.

Verscheidene Nederlandse bedrijven met activiteiten in Japan zeiden vrijdag desgevraagd vooralsnog geen of nauwelijks schade te kunnen melden door de beving en vloedgolf.

TMG

Voorbeurs in Amsterdam kregen beleggers een verscheidenheid aan bedrijfsnieuws en -cijfers voorgeschoteld. Telegraaf Media Groep wist de winst in 2010 fors te verbeteren. Het bedrijf zei voor dit jaar stabiele oplage-inkomsten te verwachten maar liet ook weten dat in de eerste twee maanden van dit jaar de advertentie-inkomsten voor print en radio duidelijk zijn gedaald. TMG was een van de weinig stijgers in Amsterdam met een winst van 1,9 procent.

Tankopslagbedrijf Vopak zei in 2010 ruimschoots te hebben voldaan aan de eigen verwachtingen. De cijfers kwamen ook overeen met de verwachtingen van analisten. Maar Vopak denkt dat de winst dit jaar minder hard zal groeien dan afgelopen jaar. Beleggers zetten Vopak 5 procent lager op 33,03 euro.

Tantalium

Bouwbedrijf Ballast Nedam presteerde in 2010 beter dan verwacht en denkt de resultaten dit jaar op peil te kunnen houden. Beleggers zetten Ballast Nedam op een plus van 0,7 procent.

Metaalspecialist AMG meldde contracten te hebben afgesloten met ,,traditionele klanten'' voor de levering van tantalium. Het gaat om een grondstof die gebruikt wordt bij de productie van een scala aan producten, van vliegtuigmotoren tot iPhones. Het aandeel noteerde 1,2 procent lager.

De euro stond op 1,3780 dollar tegen 1,3805 dollar aan het einde van de handel op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen