ANP8 aug '12 18:45

Keepster Sombroek redt hockeysters

ANP
ANP

LONDEN (ANP) - Met een zenuwslopende zege tegen het stugge Nieuw-Zeeland hebben de Nederlandse hockeysters zich woensdag in Londen geplaatst voor de derde olympische finale op rij. De ploeg van bondscoach Max Caldas vocht meer tegen zichzelf en tegen de olympische stress dan tegen de 'Black Sticks'. Uiteindelijk zegevierde Oranje op shoot-outs (3-1), na 2-2 in de normale wedstrijd en in de extra tijd.

Met drie reddingen in de shoot-outs was keepster Joyce Sombroek de grote uitblinker bij Oranje. Maartje Paumen was ook belangrijk met twee doelpunten (1-1 en 2-2).

Oranje leek in de halve eindstrijd door de zenuwen bevangen. Veel speelsters maakten een verkrampte indruk en hadden ruzie met bal en stick. Met name Carlien Dirkse van den Heuvel was slecht op dreef. De speelster van SCHC kwam voor de rust drie keer in scoringspositie. Maar niet één keer haalde ze lekker hard en soepel uit.

Onnodige fouten

Dirkse van den Heuvel was zeker niet de enige die de bal niet zuiver wist te raken. Ook spits Kim Lammers en Kelly Jonker hadden een paar misslagen, terwijl achterin Caia van Maasakker en Maartje Paumen ook onnodige fouten maakten. Feitelijk haalde alleen de sierlijke Naomi van As haar normale niveau in de eerste helft.

Uit een fraaie strafcornervariant van aanvoerster Kayla Sharland opende Nieuw-Zeeland in de 7e minuut verrassend de score (0-1). Het nerveuze Oranje kwam pas in de 32e minuut langszij. Uit de eerste strafcorner kwam Maartje Paumen, na een combinatie met Maartje Goderie, dan toch eindelijk tot scoren bij Londen 2012. De topschutter van Peking 2008 (11 treffers) bleef in de eerste vijf gewonnen groepsduels opvallend genoeg volledig droog staan.

Taaie tegenstander

Na de pauze kwam Nederland beter in het eigen spel. Het fysiek sterke Nieuw-Zeeland, dat niets te verliezen had tegen het favoriete Oranje, bleek echter een taaie tegenstander. Na een gemiste strafcorner van Paumen (over) kwamen de Kiwi's opnieuw op voorsprong na een schot van de geheel vrijstaande Krystal Forgessson waar doelvrouw Joyce Sombroek zich op verkeek, 1-2.

Dankzij Paumen, die haar derde strafcorner benutte, kon Oranje de achterstand opnieuw wegwerken. Daarna kregen beide teams kansen en strafcorners om de winnende treffer te maken. Ook in de verlenging werd evenwel niet gescoord waarna Sombroek de grote heldin in de shoot-outs werd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen