ANP31 aug '12 10:02Aangepast op 31 aug '12 10:30

Sharp krijgt junkstatus van S&P

EPA
EPA

TOKIO (AFN) - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft elektronicagigant Sharp vrijdag een junkstatus gegeven. De verlaging van de kredietwaardigheid met twee stappen is een gevolg van de forse verliezen die het Japanse concern lijdt.

Sharp kampt met een zwakke kaspositie en daarbovenop is het ook nog afhankelijk van kortlopende leningen. S&P zei te verwachten dat de tweede helft van het fiscale jaar dat tot maart 2013 loopt, beter zal verlopen voor Sharp.

Daarbij waarschuwde S&P dat in de huidige beoordeling een verwachte deal met Hon Hai, een maker van Apple-gadgets in China, is meegenomen. Hon Hai was van plan een belang te nemen van 9,9 procent in Sharp, maar vrijdag ontstond onzekerheid of de deal doorgaat, nadat de voorzitter van Hon Hai plotseling een bezoek afbrak aan een LCD-fabriek, een joint venture van Sharp en Hon Hai. Het aandeel Sharp kelderde in Tokio met bijna 13 procent.

iPhone

Daar kwam vrijdag ook nog een gerucht bij dat de productie van Sharp-schermen voor de nieuwste iPhone van Apple vertraging zou hebben opgelopen. De nieuwe iPhone zal naar verwachting op 12 september worden gelanceerd. Apple is niet alleen afhankelijk van Sharp voor de schermen, maar heeft ook Japan Display en het Zuid-Koreaanse LG Display als toeleverancier voor de nieuwe, dunnere schermen.

Sharp maakte eerder bekend in de periode april-juni een verlies te hebben geleden van 1,8 miljard dollar en waarschuwde voor een groter dan verwacht verlies in het hele boekjaar. Het bedrijf is van plan zijn personeelsbestand met ongeveer 15 procent te reduceren.

Gerelateerde artikelen