ANP26 apr '12 07:54Aangepast op 26 apr '12 08:35

'Amsterdamse beurs begint vlak '

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal donderdag naar verwachting vlak tot licht hoger openen. De andere Europese beurzen zullen bij opening een gemengd beeld laten zien. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van meer resultaten van Europese bedrijven.

,,De AEX begint vlak tot licht hoger. Na 2 hersteldagen blijft de stemming heel voorzichtig. In Europa zullen veel bedrijven hun resultaten naar buiten brengen. Over het algemeen doen de bedrijven het goed. Op economisch vlak lijkt Europa echter steeds verder af te glijden, terwijl het in de VS steeds beter gaat'' aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam opende Randstad donderdag voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. De uitzender boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 28,8 miljoen euro, terwijl analisten hadden gerekend op 19,6 miljoen euro.

Pharming

Olieconcern Shell heeft de winst in het eerste kwartaal weten op te voeren dankzij onder meer een hogere productie en gestegen olieprijzen. De winst viel hoger uit dan verwacht. Levensmiddelenconcern Unilever behaalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 12,1 miljard euro. Analisten hadden gerekend op 11,9 miljard euro.

Biotechnologiebedrijf Pharming bracht ook de kwartaalcijfers naar buiten. Het bedrijf leed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 6,5 miljoen euro.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag overwegend kleine winsten zien. In Tokio sloot de Nikkei onveranderd op 9561,83 punten. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de beleidsvergadering van de Japanse centrale bank op vrijdag.

De beurzen in New York zijn woensdag met winst geëindigd. Sterke kwartaalcijfers van onder meer Apple en Boeing steunden de handel. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, kwam met een rentebesluit dat geen verrassingen bevatte. Wel verhoogde de Fed de groeiverwachtingen voor dit jaar.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 13.090,72 punten en de S&P 500 steeg 1,4 procent tot 1390,69 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom 2,3 procent tot 3029,63 punten dankzij een flinke koerswinst voor Apple.

De Europese beurzen wisten eerder op de dag het herstel ook voort te zetten. De AEX-index in Amsterdam steeg 1,1 procent tot 308,00 punten. De MidKap-index won 0,4 procent tot 515,65 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen tot 2 procent. Londen bleef wat achter met een plus van 0,2 procent, nadat bleek dat de Britse economie opnieuw in een recessie is beland.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3230 dollar waard, tegen 1,3209 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 104,13 dollar per vat en Brentolie bleef ook ongewijzigd op 119,08 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen