ANP24 apr '12 09:15Aangepast op 24 apr '12 09:49

AEX opent in de plus

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. Koopjesjagers stapten weer in de markt na de forse koersverliezen een dag eerder. De markten wachten nog op obligatieveilingen van Spanje, Italië en Nederland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,8 procent hoger op 303,54 punten. De MidKap-index klom 1,1 procent tot 511,97 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,5 en 1 procent.

De Nederlandse staat wil dinsdag 1,5 tot 2,5 miljard euro ophalen met de veiling van staatsleningen. Dit is de eerste test op de financiële markten voor Nederland sinds de mislukking van het Catshuisoverleg, dat tot omvangrijke bezuinigingen had moeten leiden.

KPN

In Amsterdam kregen beleggers ook een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. KPN zag in het afgelopen kwartaaal, zoals verwacht, zowel de omzet als de winst dalen. Het bedrijf schuift de geplande personeelsreductie van 4000 à 5000 banen twee jaar naar voren. De reorganisatie zal waarschijnlijk eind 2013 zijn afgerond. Het aandeel was met een winst van ruim 3 procent de sterkste stijger in de AEX.

Reed Elsevier won 0,8 procent. Volgens het uitgeefconcern lag het tempo van de groei in het eerste kwartaal van dit jaar in lijn met de trends van 2011. Voor heel 2012 verwacht het bedrijf een verdere onderliggende groei van omzet en winst.

Cove Energy

Shell klom 0,3 procent. Het olieconcern heeft het bod op de Britse bodemonderzoeker Cove Energy verhoogd tot 1,12 miljard pond (1,37 miljard euro). In februari bood Shell ruim 992 miljoen pond.

In de MidKap won Imtech 2,6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De technisch dienstverlener heeft de orderportefeuille in het eerste kwartaal stevig zien groeien ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf handhaaft ook zijn vooruitzichten voor 2012.

Softwarebedrijf

Unit4 steeg 1,4 procent. Het softwarebedrijf zag de omzet in het afgelopen kwartaal stijgen. De winst daalde echter met 5 procent als gevolg van hogere investeringen en reorganisatiekosten. Het bedrijf is optimistisch over de vooruitzichten voor 2012.

CSM kreeg er 0,1 procent bij. De leverancier van bakkerijproducten zag de verkoopvolumes en de winst in het eerste kwartaal van dit jaar dalen. De omzet steeg wel met ruim 5 procent, maar dat was voornamelijk het gevolg van prijsverhogingen. CSM zegt dit jaar geen verbetering van het handelsklimaat of consumentengedrag te verwachten.

De euro was 1,3170 dollar waard, tegen 1,3133 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 103,08 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 118,45 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen