ANP27 nov '12 15:56

Grieks akkoord stuwt beurzen

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen werd dinsdag de stijgende lijn van vorige week weer voorzichtig opgepakt. Beleggers waren opgelucht dat er in Brussel uiteindelijk toch een akkoord werd bereikt over de verdere noodsteun aan Griekenland. De winsten bleven beperkt door de dreigende 'fiscal cliff' in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 332,91 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 519,08 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen 0,2 en 0,4 procent. Parijs bleef onveranderd. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,1 procent lager.

,,De markten zijn tevreden met de deal voor Griekenland. Er zitten nog wel een aantal haken en ogen aan, maar we kunnen weer even verder. Het is nu wachten op een oplossing van de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

IMF

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werden het in de nacht van maandag op dinsdag eens over de uitbetaling van eerder toegezegde noodsteun aan Griekenland. Daarbij komt er een pakket maatregelen om de Griekse schuld houdbaar te maken op de lange termijn. De rentes op leningen worden verlaagd en de looptijden verlengd.

In de AEX deed SBM Offshore goede zaken. De maritiem dienstverlener was de grootste stijger met een winst van ruim 4 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Barclays. Ook zijn volgens analisten van KBC Securities de problemen van SBM Offshore bij het boorplatform Yme minder groot dan gedacht.

Grootste daler

Boskalis won 1,8 procent. De baggeraar, die maandag een overnamebod op Dockwise lanceerde, heeft zich al verzekerd van 61 procent van de aandelen van de maritiem dienstverlener.

Telecomconcern KPN was de grootste daler in de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 4 procent na een verlaging van het koersdoel door JPMorgan. Daarnaast stelde kredietbeoordelaar Moody's in een rapport dat de Europese telecomconcerns het volgend jaar opnieuw moeilijk zullen krijgen.

De euro was 1,2935 dollar waard, tegen 1,2960 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 87,49 dollar per vat. Brentolie zakte 0,4 procent tot 110,50 dollar.

Gerelateerde artikelen