ANP8 mrt '12 11:51

Griekse hoop zet beurzen hoger

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen donderdag eensgezind omhoog. De hoop dat voldoende private partijen mee zullen doen aan de Griekse schuldenruil en een faillissement van Griekenland zal worden voorkomen, zorgde voor optimisme.

,,De stemming is opvallend positief. Vooral de financials en de cyclische aandelen doen het goed. Het is wachten op een Griekse deal, en men heeft er blijkbaar veel vertrouwen in. In Amsterdam vallen de cijfers van BAM in goede aarde. Verder is het nog wachten op de ECB en de Bank of England", aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,6 procent hoger op 324,60 punten. De MidKap-index won 1,4 procent tot 533,30 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1,3 en 2,1 procent.

Sanering

Griekenland zal naar verwachting vrijdagochtend de officiële resultaten van de onderhandelingen over de schuldsanering bekendmaken. De deadline waarvoor banken en andere financiële instellingen kunnen instemmen met de schuldenruil verloopt donderdagavond om 21.00 uur.

Om de overeenkomst over de gedeeltelijke kwijtschelding te laten lukken, wil Griekenland dat minimaal 90 procent van de private schuldeisers aan de deal meedoet. Athene wil het geheel afblazen als minder dan 75 procent bereid is om te schikken.

Cijfers

De beurzen kregen ook veel bedrijfsresultaten te verwerken. In de AEX steeg Air France-KLM 2,4 procent en werkte daarmee een eerder koersverlies weg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie is vorig jaar diep in de rode cijfers gedoken door de hoge brandstofprijzen.

In de MidKap voldeden de resultaten van bouwbedrijf BAM aan de verwachtingen. Het aandeel klom 4,3 procent. Delta Lloyd steeg 1 procent. De verzekeraar handhaafde bij de presentatie van de jaarcijfers de doelstellingen voor 2012 en 2013.

Supermarkten

Delhaize zakte in Brussel ruim 6 procent. Het Belgische supermarktconcern zag de winst in het vierde kwartaal van 2011 met bijna 50 procent afnemen. De Franse supermarktketen Carrefour bracht ook tegenvallende resultaten naar buiten en verloor in Parijs 0,9 procent.

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS steeg daarentegen 8,9 procent in Parijs. Het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus heeft een sterk jaar gedraaid, waarin de winst met 87 procent omhoogschoot tot 1,03 miljard euro.

InBev

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev won in Brussel bijna 3 procent na bekendmaking van sterke cijfers. In Frankfurt klom Henkel 0,7 procent nadat de Duitse fabrikant van wasmiddelen en verzorgingsproducten in 2011 een recordwinst behaalde.

De euro was 1,3225 dollar waard, tegen 1,3155 dollar aan het einde van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 107,09 dollar per vat en Brentolie werd ruim 1 procent duurder op 125,48 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen