ANP26 nov '12 10:17

'Geen biedingsstrijd rond Dockwise'

AMSTERDAM (AFN) - Boskalis bracht maandag een bod uit op Dockwise van 17,20 euro per aandeel ofwel 682 miljoen euro in totaal. HAL Trust heeft controlerende belangen in beide ondernemingen. Daarom verwacht KBC Securities dat een biedingsstrijd rond de zeevervoerder uitblijft.

HAL bezit 33,37 procent van de aandelen Boskalis en heeft een belang van 31,7 procent in Dockwise. De investeringsmaatschappij steunt de voorgenomen overname. Mocht het bod slagen dan stijgt de waarde van HAL's belegging in Dockwise van 133 miljoen euro naar 215 miljoen euro. ,,Dat voegt 1,18 euro toe aan HAL's net asset value per aandeel'', aldus KBC.

De overname draagt volgens de Belgische bank direct bij aan de winst per aandeel van Boskalis en versterkt duidelijk het dienstenpallet van het bedrijf in 'offshore energy'.

Biedingsstrijd

KBC heeft een 'accumulate'-advies en een koersdoel van 32 euro voor Boskalis en een 'buy'-advies met een koersdoel van 17,20 euro voor Dockwise. HAL heeft bij de Belgische bank een 'accumulate'-rating en een koersdoel van 100 euro.

Ook ING denkt dat een biedingsstrijd uitblijft. Een verhoging van het bod zal ook niet nodig zijn. De bank wijst op de ,,totaal andere omstandigheden'' ten opzichte van de vijandigheid rond de overname van Smit Internationale door Boskalis in 2010. ,,HAL heeft positief op het voorstel gereageerd en Boskalis en Dockwise hebben al over de strategische overwegingen gepraat. Daarnaast heeft Dockwise een positieve grondhouding.''

Typische cyclus

Voor ING is het belangrijkste strategische punt voor de overname dat Dockwise een zeer typische cyclus kent. ,,Deel uitmaken van Boskalis maakt de balans van het bedrijf minder kwetsbaar voor de economische omstandigheden.''

ING heeft een 'buy'-advies voor Boskalis en een koersdoel van 36 euro. Ook voor Dockwise hanteert de bank een 'buy'-rating.

Strategische rationale

SNS Securities is ,,niet echt verrast'' door het bod ,,gezien de strategische rationale'', maar het effectenhuis had de stap niet op zo'n korte termijn verwacht. ,,Aan de andere kant deed zich een goede mogelijkheid voor gezien de zwakke koersontwikkeling van Dockwise in de afgelopen weken.'' SNS concludeert dat de geboden overnamesom niet heel erg hoog lijkt. SNS heeft een 'buy'-advies voor Boskalis.

Om 10.07 uur noteerde Boskalis 2,4 procent lager op 30,38 euro en stond Dockwise 58,4 procent in de plus op 16,88 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen