ANP9 aug '12 07:55Aangepast op 9 aug '12 08:29

'Amsterdamse beurs begint hoger'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zal donderdag waarschijnlijk hoger beginnen. Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen met winsten openen. De hoop op meer stimuleringsmaatregelen in China zorgt daarbij voor optimisme onder beleggers.

,,De AEX begint tot 1 punt hoger, in navolging van hogere Amerikaanse openingsindicatoren. Ook Azië laat een positief beeld zien. De markt blijft echter zeer dun en mogelijk zien we in de loop van de dag weer wat consolidatie. De stemming zal verder worden bepaald door bedrijfsresultaten en macrocijfers uit de Verenigde Staten'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de inflatie in China vorige maand is gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen tweeënhalf jaar. Het gemiddelde prijspeil steeg in China in juli met 1,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. In juni bedroeg de inflatie 2,2 procent. De dalende inflatie geeft de Chinese overheid meer ruimte om de economische groei te stimuleren.

AMG

In Amsterdam opende Aegon donderdag voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. De verzekeraar zag de nettowinst in het tweede kwartaal halveren tot 254 miljoen euro. Aegon moest in het afgelopen kwartaal een last nemen van 265 miljoen euro voor schikkingen in de zogenoemde woekerpolisaffaire.

Ook AMG Advanced Metallurgical Group (AMG) bracht de kwartaalcijfers naar buiten. De producent van specialistische metalen liet daarbij weten dat de groei die eerder werd voorspeld voor de tweede helft van het jaar, niet zal worden gehaald.

New York

In het Verre Oosten gingen de beurzen donderdag omhoog. De hoop op meer monetaire versoepelingsmaatregelen in China bleef intact na de bekendmaking van het Chinese inflatiecijfer. In Tokio eindigde de Nikkei 1,1 procent hoger. De Japanse centrale bank hield conform verwachting zijn monetaire beleid ongewijzigd.

De effectenbeurzen in New York kwamen woensdag nauwelijks in beweging. Na 3 winstbeurten op rij, keken beleggers de kat uit de boom. De handelsvolumes lagen relatief laag, bij een gebrek aan richtinggevend nieuws.

Beurzen

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 13.175,64 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens 0,1 procent tot 1402,22 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 3011,25 punten.

De Europese beurzen staakten eerder op de dag de opmars die de graadmeters in de afgelopen handelsdagen naar de hoogste niveaus in meer dan 4 maanden tijd stuwde. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent lager op 332,04 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 505,11 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs noteerden verliezen tot 0,4 procent, Londen won 0,1 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2376 dollar waard, tegen 1,2365 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 93,66 dollar per vat en Brentolie klom 0,1 procent tot 112,28 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen