ANP13 dec '12 17:49

Fed kan beurzen Europa niet inspireren

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen donderdag omlaag. De nieuwe economische steunmaatregelen die het Amerikaanse stelsel van centrale banken woensdag aankondigde, konden beleggers nauwelijks bekoren.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent lager op 343,83 punten. De MidKap-index ging licht omhoog tot 530,94 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,4 procent.

De Federal Reserve maakte bekend nog meer geld in de economie te pompen. Het nieuwe steunprogramma van 45 miljard dollar per maand voldeed aan de marktverwachtingen. Fed-voorzitter Ben Bernanke waarschuwde echter dat het van kritiek belang is dat een deal over de Amerikaanse begroting wordt bereikt, anders dreigt een economische crisis in de Verenigde Staten.

Bankentoezicht

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen zijn het eens geworden over een toezichthouder op de bankensector. In het centrum van het bankentoezicht komt de Europese Centrale Bank (ECB) te staan. In totaal vallen circa 200 grote banken onder het nieuwe toezicht.

Grootste stijger in de AEX was uitgever Wolters Kluwer met een winst van 2,8 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Bank of America. Sectorgenoot Reed Elsevier stond daarentegen onderaan met een verlies van 1,6 procent na een adviesverlaging door dezelfde Amerikaanse bank.

Wessanen

In de MidKap was Wessanen de grootste daler met een min van ruim 6 procent. Het voedingsbedrijf heeft de verkoop van de Amerikaanse drankentak ABC uitgesteld vanwege te lage biedingen op het onderdeel.

TomTom verloor 3,2 procent. De lancering van een nieuwe kaartapplicatie van het Amerikaanse internetbedrijf Google in de App Store van Apple is volgens analisten van SNS Securities geen goed nieuws voor het Nederlandse navigatiebedrijf.

Deutsche Bank

In Frankfurt zakte Deutsche Bank 2,7 procent. De grootste bank van Duitsland waarschuwde dat de winstgevendheid in het vierde kwartaal flink onder druk komt te staan door herstructureringskosten en afwaarderingenvan bezittingen.

De euro was 1,3084 dollar waard, tegen 1,3039 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde licht tot 86,75 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen