ANP11 aug '12 08:22

Mens draagt 1 kilo aan bacteriën met zich mee

AMSTERDAM (ANP) - ,,Ieder mens zit vol bacteriën, vooral in de darmen maar ook op de huid. Gemiddeld 1 kilo van ons lichaamsgewicht bestaat uit bacteriën.'' Dat zei hoogleraar microbiologie en infectiepreventie Jan Kluytmans van het VUmc zaterdag. ,,De meeste bacteriën kunnen geen kwaad, maar sommige bacteriën kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakke weerstand, zoals ouderen of ernstig zieken''.

In ziekenhuizen is het daarom zaak om extra alert te zijn op besmettingen met resistente bacteriën. Dat zijn bacteriën die niet meer reageren op antibiotica en daardoor moeilijk te bestrijden zijn.

,,Je kan niet voorkomen dat mensen die een bacterie bij zich dragen in een ziekenhuis binnenkomen. Wat je wel moet proberen te vermijden is dat ze er ziek van worden of anderen mee besmetten. Daarom is het belangrijk dat je risicogroepen test om uit te zoeken of ze een ziekenhuisbacterie bij zich dragen. Varkenshouders worden standaard getest als ze binnenkomen in het ziekenhuis, maar ook mensen die recent in een buitenlands ziekenhuis geweest zijn'', legt Kluytmans uit.

Lang niet iedereen die het ziekenhuis in komt wordt getest. Daardoor kan iemand die een ziekenhuisbacterie met zich meedraagt weleens gemist worden. ,,Wanneer de besmetting dan vastgesteld wordt, moet meteen een contactonderzoek gedaan worden om te kijken of de patiënt anderen besmet heeft.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen