ANP15 aug '12 13:51

Dalende koersen raken beleggingsfondsen

AMSTERDAM (AFN) - Beleggingsfondsen hebben vorig kwartaal last gehad van de wereldwijde daling van de beurskoersen. Ondanks een instroom aan beleggingen nam hun vermogen daardoor nauwelijks toe, blijkt uit cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag presenteerde.

Het fondsvermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen steeg afgelopen kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. De beleggingsfondsen zagen de inleg per saldo met 2,3 miljard euro stijgen. Door de dalende aandelenkoersen werd echter een negatief rendement van 0,2 procent geboekt.

De instroom van nieuwe middelen kwam vooral van pensioenfondsen. Zij legden afgelopen kwartaal 3,8 miljard euro in. Huishoudens haalden voor het zevende achtereenvolgende kwartaal geld weg bij beleggingsinstellingen. In het tweede kwartaal namen ze per saldo 700 miljoen euro op.

Verlies

Het negatieve rendement werd veroorzaakt door het verlies van 2,1 procent dat werd geleden op aandelen. Bij het overgrote deel van die beleggingen (93,6 miljard euro) gaat het om Amerikaanse en Britse aandelen. In Nederlandse aandelen wordt door de fondsen momenteel ongeveer 10 miljard euro belegd.

Op beleggingen in staatsobligaties, die voor het grootste deel uit obligaties van eurolanden bestaan, werd een koerswinst van 0,8 procent geboekt. Bedrijfsobligaties werden ruim 1 procent meer waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen