ANP14 mrt '12 16:32

EU-parlement waarschuwt voor Europees tekort

STRAATSBURG (AFN) - De Europese Unie dreigt eind dit jaar een miljardenbedrag aan rekeningen niet te kunnen betalen. Dit kan Nederland enkele honderden miljoenen euro's gaan kosten.

Het Europees Parlement (EP) in Straatsburg waarschuwde woensdag voor een nijpend tekort op de huidige begroting. Eind vorig jaar moesten al betalingen voor een bedrag van ruim 10 miljard euro worden doorgeschoven naar dit jaar, terwijl er net een akkoord was gesloten over de begroting voor 2012.

Het EP wil voorkomen dat aan het eind van het jaar opnieuw problemen op de lange baan worden geschoven. Het risico bestaat dat de Europese Commissie rente moet gaan betalen omdat zij haar verplichtingen niet kan nakomen. Daarom mag er niet zomaar worden gesneden in de begroting, zo vindt het EP.

Het parlement hoopt dat de Europese Commissie, die op 25 april de begroting voor 2013 wil presenteren, zich krachtiger opstelt tegenover de EU-lidstaten. Die betalen het leeuwendeel van de begroting van ongeveer 130 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen