ANP17 jun '12 14:31

'Grieken hebben angst overwonnen'

ATHENE (AFN) - De Grieken hebben hun angst overwonnen, stelde de radicaal linkse leider Alexis Tsipras van partij Syriza zondag. Hij rekent op grote steun voor zijn plan om afspraken met de EU en IMF over miljardenbezuinigingen in zijn land op te zeggen.

,,Vandaag slaan we het pad in naar hoop, naar een betere toekomst'', zei Tsipras toen hij zondag in Athene zijn stem uitbracht bij de parlementsverkiezingen. ,,Wij zullen winnen.''

Zijn partij gaat nek-aan-nek met de conservatieve partij Nieuwe Democratie. Leider Antonis Samaras zei dat maandag ,,een nieuw tijdperk'' begint voor het noodlijdende land na de verkiezingen zondag. Zijn partij wil doorgaan met bezuinigen om zeker te zijn van de euro en leningen van de EU en IMF. De Griekse regering heeft de leningen nodig om lonen, uitkeringen en aflossingen te betalen.

De leider van de socialisten, de zwaarlijvige Evangelos Venizelos, wil snel vaart maken met de coalitievorming. ,,Het land moet morgen een nieuwe regering hebben'', zei hij. Volgens hem kan alleen een brede coalitie met alle grote partijen het land uit de crisis leiden en in de eurozone houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen