ANP13 feb '12 08:27Aangepast op 13 feb '12 16:18

Roep in Kamer om uitspraak Rutte PVV-meldpunt

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Naast oppositiepartijen PvdA en GroenLinks wil ook regeringspartij CDA dat premier Mark Rutte zich uitspreekt over het meldpunt van de PVV voor mensen die klachten hebben over Midden- en Oost-Europeanen. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA zei maandag dat Rutte ,,wel wat stelliger mag zijn over wat het kabinet zelf vindt''.

Het CDA heeft net als een groot deel van de oppositie vorige week afstand genomen van de website meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl toen de PVV deze lanceerde. Volgens Van Hijum staat het elke partij vrij om een meldpunt ergens voor te beginnen, maar Rutte moet nu wel duidelijk maken ,,dat het kabinet een andere lijn vertegenwoordigd''.

Met PvdA en GroenLinks vindt het CDA het niet kunnen dat mede-Europeanen worden weggezet. Bovendien is het volgens Van Hijum niet slim, omdat Nederland veel handel drijft met Midden- en Oost-Europese landen.

Imago

Jolande Sap, fractieleider GroenLinks, denkt dat het goed is als Rutte afstand neemt van het PVV-initiatief en zegt dat dit soort meldpunten niet helpt. Ze vindt dat dit sterk afbreuk doet aan het imago van Nederland in het buitenland, dat door de gedoogsteun van de PVV aan het kabinet toch al deuk opliep. PvdA’er Frans Timmermans hoopt dat Rutte ,,snel tot het inzicht komt, dat zwijgen hem in de ogen van velen buiten ons land medeplichtig maakt aan deze stemmingmakerij tegen mede-Europeanen, die inmiddels een grote en waardevolle bijdrage leveren aan onze welvaart.’’

Tien ambassadeurs van Midden- en Oost-Europese landen hebben aangekondigd een brief aan de Tweede Kamer te sturen, waarin zij hun zorgen uiten. Maar PVV-leider Geert Wilders noemt dit: ,,Zonde van het briefpapier''. Volgens Wilders is de website niet discriminerend en niet tegen de landen gericht, maar slechts bedoeld om feiten over overlast en verdringing op de arbeidsmarkt duidelijk te maken.

Wilders noemt de website een groot succes. Via de site zijn meer dan 30.000 reacties binnengekomen, aldus de PVV-leider.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen