ANP8 apr '12 20:01

PSV is Heracles de baas in bekerfinale

ROTTERDAM (ANP) - PSV heeft na drie magere jaren weer een prijs veroverd. De ploeg uit Eindhoven haalde zondag in De Kuip de KNVB-beker binnen door Heracles Almelo met duidelijke cijfers te verslaan: 3-0. Voor PSV, dat de beker in 2005 voor het laatst had gewonnen, was het de eerste hoofdprijs sinds 2008.

In tegenstelling tot voorgaande jaren werd de bekerfinale dit keer geen zenuwslopende thriller. Daarvoor was het krachtsverschil tussen PSV en Heracles te groot. Het elftal van trainer PhillipCocu, die amper een maand na zijn aanstelling al een titel mocht vieren, had weinig te duchten van Heracles, dat voor het eerst in de bekerfinale stond.

De bijna 20.000 meegereisde fans uit Almelo zagen hoe Heracles vanaf de eerste minuut onder grote druk stond. Al direct na de aftrap kreeg PSV een grote kans via Jeremain Lens, maar hij schoot de bal voorlangs. Lens had van Cocu in de spits de voorkeur gekregen boven Tim Matavz. Hij bezorgde de defensie van Heracles met zijn snelheid keer op keer problemen. Het was eigenlijk een wonder dat het eerste doelpunt pas na een half uur viel.

Knappe reddingen

Tot die tijd had Remko Pasveer zich in het doel van Heracles onderscheiden met een aantal knappe reddingen. Pasveer hield onder anderen Ola Toivonen en Zakaria Labyad met goede reflexen van scoren af en stuitte ook de doorgebroken Dries Mertens. Na een half bezweek ook hij echter onder de druk. Labyad leverde het voorbereidende werk, Toivonen tikte de bal met de hak achter zijn standbeen langs in het doel: 1-0.

Heracles kwam na de openingstreffer wat meer aan voetballen toe, overigens zonder echt veel kansen te creëren. Een schot van Willie Overtoom (naast) en een kansje voor SamuelArmenteros (gestuit door Tyton), dat was het wel wat de Almeloërs lieten zien. PSV voetbalde scherp en geconcentreerd, en zette het kwaliteitsverschil in de eerste 20 minuten na rust om in doelpunten.

Dries Mertens verdubbelde ruim 10 minuten na rust de score door als enige attent te reageren op een hoge voorzet van Erik Pieters. De kleine Belg troefde Pasveer op de rand van het strafschopgebied af in de lucht: 2-0. Enkele minuten later besliste Lens de eenzijdige finale door op snelheid door de verdediging van Heracles te breken en de bal op fraaie wijze overPasveer te stiften (3-0).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen