ANP17 okt '12 08:27Aangepast op 17 okt '12 09:19

Moody's degradeert Spanje niet tot 'junk'

EPA
EPA

LONDEN (AFN) - Kredietbeoordelaar Moody's heeft rating van Spanje (Baa3) niet verlaagd, maar wel voorzien van een ,,negatief vooruitzicht''. Dat maakte de financiële dienstverlener dinsdagavond laat bekend.Moody's kondigde in juni aan het oordeel over Spanje tegen het licht te houden.

Baa3 is één stap boven de 'rommelstatus'. De negatieve outlook wil zeggen dat het staatspapier van Spanje alsnog in die categorie dreigt te belanden, mocht de economische en financiële situatie verder verslechteren. Ook een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone vormt volgens Moody's nog altijd een bedreiging voor Spanje.

Moody's heeft rekening gehouden met recente ontwikkelingen rond Spanje. Zo is het risico dat het land zijn toegang tot de kapitaalmarkt kwijtraakt, volgens de kredietbeoordelaar verminderd nu de Europese Centrale Bank zich bereid heeft verklaard onder voorwaarden staatspapier op te kopen. Ook is Moody's positief over de Spaanse bereidheid tot hervormingen.

Op de obligatiemarkten werd het nieuws van Moody's goed ontvangen. De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen daalde woensdagochtend tot net onder de 5,6 procent. Dinsdag stond de Spaanse rente nog rond de 5,8 procent. Ook de rente op 10-jarig Italiaans staatspapier ging omlaag van bijna 5 procent naar iets meer dan 4,8 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen