ANP10 mei '12 09:24Aangepast op 10 mei '12 09:54

AEX opent hoger

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs donderdag hoger geopend. De andere Europese beurzen begonnen eveneens met winsten. Koopjesjager stapten weer in de markt na de recente koersverliezen. Beleggers hielden hun blik wel gericht op de politieke ontwikkelingen in Griekenland en de financiële problemen in Spanje. Ook brachten veel bedrijven de kwartaalcijfers naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,3 procent hoger op 301,02 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 491,91 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen 0,1 en 0,7 procent. Parijs bleef ongewijzigd.

In Griekenland is de tweede poging om een regering te formeren mislukt. De radicaal linkse leider Alexis Tsipras heeft geen akkoord bereikt met de socialistische partij Pasok. Nu krijgt Pasok een kans om een regering te vormen.

Belastingmeevallers

In de AEX voerde Aegon de stijgers aan met een plus van 5,5 procent. De verzekeraar wist in het afgelopen kwartaal aanzienlijk meer winst te boeken dan een jaar eerder. De onverwacht sterke winstgroei kwam door belastingmeevallers en een hogere waardering van bezittingen.

ArcelorMittal volgde met een winst van 2,4 procent. Het bedrijfsresultaat van het staalbedrijf viel hoger uit dan verwacht. Roestvrijstaalproducent Aperam stond daarentegen onderaan met een min van 3,5 procent na tegenvallende kwartaalresultaten.

Midkap

In de MidKap brachten de bouwbedrijven BAM en Heijmans de kwartaalcijfers naar buiten. De beide bouwbedrijven lieten daarbij weten dat de omstandigheden op de Nederlandse vastgoedmarkt in het eerste kwartaal verder zijn verslechterd. De resultaten werden gemengd ontvangen. Het aandeel BAM klom 0,7 procent en Heijmans verloor 1 procent.

In Frankfurt won Deutsche Telekom 1,5 procent. Het Duitse telecombedrijf, eigenaar van T-Mobile, zag de winst in het eerste kwartaal halveren. Het bedrijfsresultaat bleef echter op hetzelfde niveau als in 2011. Topman René Obermann sprak van een ,,zeer tevredenstemmend kwartaal''. Hij bevestigde tevens de verwachtingen voor 2012.

KBC

KBC schoot in Brussel 10 procent omhoog. De Belgische bank boekte in het eerste kwartaal fors minder winst in vergelijking met een jaar geleden. Het resultaat viel echter veel beter uit dan analisten hadden verwacht.

De euro was 1,2962 dollar waard, tegen 1,2950 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 96,62 dollar per vat en Brentolie daalde 0,2 procent tot 113,01 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen