ANP1 nov '12 08:26Aangepast op 1 nov '12 11:41

Shell produceert minder

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Shell heeft in het derde kwartaal last gehad van lagere olie- en gasprijzen en dunnere marges bij zijn chemiedivisie. Daarnaast daalde de productie. Dat blijkt uit de resultaten die het olie- en gasconcern donderdag naar buiten bracht.

Shell haalde een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten, de maatstaf van zowel het concern als de financiële markten, van 6,6 miljard dollar (5,1 miljard euro). Dat is een daling van 6 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2011. Analisten rekenden gemiddeld op 6,4 miljard dollar.

De eenmalige posten bestaan onder meer uit lasten die het concern moest nemen voor wijzigingen in de Britse belastingwet en afschrijvingen op bezittingen in met name Noord-Amerika. De posten hadden in totaal een negatief effect van 432 miljoen dollar, waar ze een jaar eerder nog 245 miljoen dollar aan de winst toevoegden.

Plussen

De productie van olie en gas daalde met 1 procent tot 2,982 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Analisten rekenden in doorsnee op een productie van 3,044 miljoen vaten per dag. De onderliggende productie, opgeschoond voor onder meer de verkoop van onderdelen en productiebeperkingen in Nigeria, steeg met 1 procent.

,,Onze resultaten werden beïnvloed door lagere olie- en gasprijzen en een lagere chemiemarge. Die deden de plussen van onze operationele prestaties, de onderliggende productiegroei en hogere resultaten bij onze geïntegreerde olie- en gasactiviteiten teniet'', aldus bestuursvoorzitter Peter Voser.

Niet structureel

De raffinagemarges herstelden zich, waardoor de divisie Downstream (raffinage, verkoop en chemie) beter presteerde dan verwacht. Volgens financieel directeur Simon Henry is de margeverbetering echter niet structureel. Hij schreef de stijging toe aan het wegvallen van capaciteit door een brand op een grote raffinaderij in Venezuela en onderhoudswerkzaamheden op twee raffinaderijen in de Verenigde Staten.

,,Misschien dat de marges nog even op dit hogere niveau blijven door de ravage die Sandy heeft aangericht'', aldus Henry. In de baan van die superstorm lagen zes grote raffinaderijen waarvan enkele werden stilgelegd. Over schade is vooralsnog niets bekend.

De nettowinst steeg met 2 procent tot 7,13 miljard dollar. De aandeelhouders van Shell kunnen een kwartaaldividend tegemoet zien van 0,43 dollar per aandeel, 1 cent meer dan een jaar eerder. De totale omzet daalde met 10,5 miljard dollar naar 115,4 miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen