ANP10 aug '12 09:06

Tena stopt incontinentieonderzoek

ANP
ANP

RIJSWIJK (ANP) - Tena, een fabrikant van incontinentiemateriaal, heeft het onderzoek voor apothekers om te bepalen welk incontinentiemateriaal en hoeveel daarvan patiënten nodig hebben, voorlopig stopgezet. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend. Het besluit is genomen om ,,in overleg te treden met alle betrokken partijen''.

Donderdag ontstond ophef over het onderzoek. GroenLinks trok bij het kabinet aan de bel over berichten dat incontinente, bij Achmea verzekerde patiënten worden ondervraagd door fabrikant Tena over hun urineverlies. Dit zou zijn om te bepalen hoeveel en welke luiers ze vergoed krijgen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) laat uitzoeken wat er aan de hand is en zal passend reageren, liet ze weten.

Volgens Tena vragen patiënten zelf om contact of vraagt de apotheek hen of ze het goed vinden als ze door de fabrikant worden benaderd. Woensdag erkende het bedrijf al dat er wel eens iets mis kon gaan. ,,Het is niet gek dat dat wel eens gebeurt, het gaat immers om heel veel mensen.''

Tena stelt dat het bedrijf niet bepaalt hoeveel incontinentiemateriaal een gebruiker vergoed krijgt. ,,De onafhankelijkheid is gegarandeerd door het feit dat zowel de keuze voor het merk als het producttype uiteindelijk bij de apotheker ligt. Tena adviseert, maar bepaalt niet'', staat in een verklaring.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen