ANP18 dec '12 07:55Aangepast op 18 dec '12 08:32

'AEX opent hoger’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent dinsdag naar verwachting met winst. Ook de andere Europese beurzen zullen hoger beginnen in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De hoop op een begrotingsdeal in de Verenigde Staten zorgt ook in Europa voor optimisme.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten hoger door optimistische berichten over de vooruitgang in de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen. Er moet nog veel worden geregeld voor het einde van het jaar, maar de impasse is in ieder geval doorbroken en de Democraten en Republikeinen lijken elkaar steeds meer te naderen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

President Barack Obama zou de Republikeinen maandag een compromisvoorstel hebben gedaan waarin hij het plan om de belasting te verhogen voor rijke Amerikanen afzwakt. Een oplossing voor de begrotingscrisis is volgens ingewijden daarmee een stapje dichterbij gekomen.

Begrotingstekort

De president en de Republikeinse partij steggelen al geruime tijd over de vraag hoe het begrotingstekort moet worden beteugeld. Republikeinen willen vooral fors bezuinigen en zien weinig in Obama's plannen voor belastingverhogingen.

Aan het bedrijvenfront kondigde technisch dienstverlener Imtech aan zijn Finse branchegenoot EMC Talotekniikka Oy over te nemen. Het Finse bedrijf heeft een jaaromzet van ruim 100 miljoen euro. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt.

Nikkei

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag overwegend winsten zien. De Nikkei in Tokio zette de opmars voort en eindigde 1 procent hoger. De verkiezingswinst van de Japanse conservatieve Liberaal Democratische Partij (LDP) bleef de markt ondersteunen.

Wall Street sloot maandag met winst. De handel stond opnieuw in het teken van de voortslepende begrotingsonderhandelingen in Washington en beleggers leken optimistisch dat er voor het einde van het jaar toch een akkoord zou worden bereikt.

Slotstanden

De Dow-Jonesindex won 0,8 procent tot 13.235,39 punten. De S&P 500-index kreeg er 1,2 procent bij op 1430,36 punten en de Nasdaq sloot 1,3 procent hoger op 3010,60 punten.

Op de Europese beurzen werden eerder op de dag kleine verliezen geleden. In Amsterdam ging KPN hard onderuit. Het fonds werd afgestraft nadat de kosten voor de telecomveiling veel hoger uitvielen dan verwacht.

AEX

De AEX-index eindigde 0,3 procent lager op 343,34 punten. De MidKap-index daalde eveneens 0,3 procent tot 530,03 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren 0,1 en 0,2 procent. Frankfurt sleepte er een winst van 0,1 procent uit.

De euro stond dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,3170 dollar en was daarmee evenveel waard als aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 87,81 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,7 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen