ANP28 dec '12 17:56

Beurzen lager door zorgen VS

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) -De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag na een kalme handelsdag met verliezen gesloten. Beleggers waren sceptisch over een goede afloop van de onderhandelingen over de 'fiscal cliff'. Vrijdag vinden nieuwe onderhandelingen plaats in Washington om toch nog voor het einde van het jaar tot een oplossing te komen voor de begrotingscrisis in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,71 punten (0,8 procent) lager op 342,00 punten. De MidKap-index noteerde 2,58 punten (0,5 procent) in de min op 534,07 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen sloten tot 0,6 procent lager. Parijs eindigde 1,3 procent in het rood.

Vrijdag is de laatste volledige handelsdag in Europa. De volumes waren laag. Maandag sluiten de beurzen al in de middag. De beurs in Frankfurt blijft maandag de hele dag gesloten. Op de Griekse aandelenbeurs na, was de DAX-index in Frankfurt dit jaar de best presterende index in Europa met een winst van bijna 30 procent.

Beperkt akkoord

Later op vrijdag komen president Barack Obama en kopstukken van het Congres bij elkaar in een nieuwe poging de begrotingsproblemen op te lossen. Als de Republikeinen en Democraten het voor 1 januari niet eens worden, treden automatisch omvangrijke bezuinigingen en belastingverhogingen in werking, die naar verwachting schadelijk zullen zijn voor de economie.

Volgens de jongste berichten staan de partijen nog steeds lijnrecht tegenover elkaar in hun visie op de begroting. Mogelijk zal er een beperkt akkoord worden gesloten om de ergste gevolgen van de fiscal cliff te verzachten, waarover in 2013 dan verder zal worden gesproken.

Reed Elsevier

Nieuws van bedrijven was er vrijdag nauwelijks. Vrijdag meldde Reed Elsevier wel voor in totaal 100 miljoen pond eigen aandelen in te kopen. Het aandeel noteerde 0,4 procent lager.

In de AEX was roestvrijstaalbedrijf Aperam de grootste verliezer met een min van 3 procent. Luchtvaartconcern Air France-KLM ging 1,9 procent omlaag, net als KPN. Bierbrouwer Heineken en maritiem dienstverlener SBM Offshore waren de enige stijgers in de AEX met plussen van 0,4 procent.

Bankia

In Madrid was Bankia opnieuw de gebeten hond met een verlies van 26,8 procent. Het aandeel van de bank zal vanaf 2 januari worden uitgesloten van de Spaanse hoofdindex IBEX 35. Donderdag ging Bankia al 20 procent omlaag.

In Parijs verloor bouwbedrijf Vinci 2,3 procent. De Portugese regering verkoopt ANA-Aeroportos de Portugal, de uitbater van de belangrijkste luchthavens van het land, aan Vinci voor 3,1 miljard euro.

De euro was 1,3213 dollar waard, tegen 1,3225 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 90,62 dollar, een daling van 0,3 procent. Brent stond op 110,17 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen