ANP5 sep '12 01:15

VN-chef: wapenleveranciers vergroten ellende

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties beschuldigt landen die wapens sturen naar Syrië ervan de ,,ellende'' in het land te vergroten. Het gevaar is dat daardoor de strijd alleen maar heviger wordt en dat het geweld zich verspreidt. De VN-chef zei dit dinsdag in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Ban noemde geen enkel land. Rusland geldt als de belangrijkste wapenleverancier van het regime van president Bashar al-Assad en volgens VN-functionarissen levert ook Iran wapens aan Assads troepen.

De Syrische regering beschuldigt Saudi-Arabië, Qatar en Turkije ervan de rebellen van wapens te voorzien.

Internationale gemeenschap

De VN-chef riep de internationale gemeenschap op meer steun te geven aan Lakhdar Brahimi, die als diplomatiek gezant namens de VN en de Arabische Liga gaat proberen een einde te maken aan het bloedige conflict in Syrië.

Brahimi, die onlangs Kofi Annan opvolgde als gezant voor Syrië, noemde de situatie in het land, waar volgens de VN door het oorlogsgeweld inmiddels 20.000 doden zijn gevallen, ,,onthutsend''. Hij waarschuwde dat het conflict steeds erger wordt.

Brahimi vertrekt binnenkort naar Syrië, waar hij naar verwachting een ontmoeting heeft met Assad.

De Algerijnse veteraandiplomaat zei eerder deze week dat zijn missie bijna onmogelijk is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen