ANP30 nov '12 21:23

Aarzelend herstel economie Brazilië

BRASILIA (AFN) - De economie van BRIC-land Brazilië is in het derde kwartaal veel minder sterk gegroeid dan verwacht, maar toont wel enig herstel na een zwakke eerste helft. Dat blijkt uit cijfers die vrijdag door het Braziliaanse statistiekbureau werden gemeld.

De op vijf na grootste economie ter wereld groeide met 0,6 procent op kwartaalbasis, terwijl op het dubbele was gerekend. Het is echter wel de sterkste groei van dit jaar, na 0,1 procent in het eerste kwartaal en 0,2 procent in het tweede. De Braziliaanse economie kampt onder meer met hoge kosten en gebrekkige infrastructuur. De regering heeft geprobeerd de groei aan te wakkeren en de rente werd verlaagd.

In de afgelopen tijd is de Braziliaanse economie sterk afgekoeld, na een bloei die vooral werd gestimuleerd door meer krediet. In 2010 groeide de economie nog met 7,5 procent, maar dat was 2,7 procent een jaar later. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rekent voor dit jaar op een groei van de Braziliaanse economie van 1,5 procent.

Vergeleken met de andere BRIC-landen doet Brazilië het niet zo goed. Het IMF voorspelt voor China dit jaar 7,8 procent groei, voor India 4,9 procent en 3,7 procent voor Rusland.

Gerelateerde artikelen