ANP11 jun '12 15:56Aangepast op 11 jun '12 17:05

Beurzen zien winsten afnemen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zagen maandagmiddag de winsten fors afnemen. Na de euforie over de Europese noodsteun aan de Spaanse bankensector besloten beleggers met het oog op de naderende Griekse verkiezingen wat winsten te verzilveren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde drie kwartier voor het slot 0,2 procent hoger op 292,17 punten. De MidKap-index daalde 0,7 procent tot 495,31 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,2 tot 0,4 procent. Op Wall Street weken de aanvankelijke winsten voor verlies. De Dow-Jonesindex noteerde 0,3 procent lager.

In Madrid won de hoofdgraadmeter 0,3 procent. Santander, de grootste bank van Spanje, klom 1,1 procent en de noodlijdende bank Bankia won 4 procent. De Europese landen hebben Spanje tot 100 miljard euro aan leningen beloofd om de ondergang van de bankensector in het land te voorkomen. Het reddingspakket viel hoger uit dan verwacht. Het is echter nog onduidelijk waar het geld precies vandaan zal komen.

ING

Elders in Europa profiteerden de financiële fondsen aanvankelijk ook van de toegezegde noodhulp aan de Spaanse banken, maar in de middaghandel stonden er weer verliezen op de borden. In Parijs daalde BNPParibas en Crédit Agricole met 0,7 en 2,3 procent. In Frankfurt stond Deutsche Bank nog wel 0,4 procent hoger, terwijl Commerzbank 1,1 procent verloor.

In de AEX ging bank en verzekeraar ING aan kop met een winst van 1 procent. Bank en verzekeraar SNS Reaal was de grootste stijger in de MidKap met een plus van eveneens 1 procent.

Grootste daler

Air France-KLM was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 4 procent. De International Air Transport Association (IATA) is somberder geworden over de Europese luchtvaartsector. De brancheorganisatie verwacht dit jaar een verlies voor de sector van 1,1 miljard dollar.

KPN won 0,7 procent. Volgens de zakenkrant Financial Times (FT) neemt het telecomconcern binnen 2 weken een besluit over zijn Duitse dochter E-Plus. Door E-Plus te gelde te maken hoopt KPN de aandeelhouders tevreden te stellen, zodat zij niet ingaan op een ongevraagd bod van het Mexicaanse América Móvil.

Nokia

In Helsinki zakte Nokia 4 procent. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung ontkende geïnteresseerd te zijn in een overname van Nokia. Afgelopen vrijdag steeg de Finse mobieltjesfabrikant 6 procent door geruchten over een mogelijk overnamebod.

De euro was 1,2515 dollar waard, tegen 1,2490 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De Europese eenheidsmunt klom eerder op de dag nog tot 1,2668 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds 23 mei. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 83,47 dollar per vat en Brentolie steeg 0,7 procent tot 98,84 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen