ANP23 dec '12 13:21

Het wordt een druilerige, groene kerst

ANP
ANP

RIJSWIJK (ANP) - Druilerig en met een graad of 7 warmer dan normaal. Wie had gehoopt op een witte kerst komt zoals het er nu naar uitziet, bedrogen uit. ,,Op Tweede Kerstdag is er in het noordoosten van het land wel kans op een winterse bui, maar dat blijft bij natte sneeuw'', zegt een meteoroloog van Weeronline.

Volgens hem voert een zuidwesten wind zachte lucht aan vanaf de Zuidelijke Oceaan. ,,De kou wordt zelfs teruggedrongen tot de noordelijke helft van Scandinavië. De winter trekt zich wat terug.'' Hoewel de temperatuur hoger ligt dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar, is er nog geen sprake van uitzonderlijk warme feestdagen. ,,Vorig jaar lag de temperatuur tijdens oud en nieuw 's nachts op 12 graden'', weet de meteoroloog.

,,Een groene, natte, herfstachtige kerst. Mooi weer om met de familie binnen te zijn'', vult een woordvoerder aan. De laatste witte kerst in ons land was in 2010. Het jaar ervoor lag er eveneens een pak sneeuw. ,,Dat was best uitzonderlijk, 2 jaar achter elkaar, aangezien de laatste witte kerst daarvoor in 1981 was.'' Hij benadrukt daarbij dat aan de hand van de weersomstandigheden in De Bilt wordt gemeten of sprake is van een witte kerst. ,,Het kan dus best dat er op andere plekken in het land wel tussen 1981 en 2009 een keer sneeuw heeft gelegen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen