ANP10 dec '12 13:11

DNB: Nederlandse economie krimpt ook in 2013

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandse economie krimpt volgend jaar met 0,6 procent. De werkloosheid loopt daarbij sterk op, terwijl het overheidstekort zowel in 2013 als in 2014 niet aan de Europese begrotingsregels voldoet. Dat voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.

Volgens DNB zijn alle stimulansen voor de economie weggevallen. De consumptie en investeringen blijven dalen, net als de uitgaven van de overheid. Door de grote economische problemen in de eurozone neemt de export daarnaast nauwelijks toe.

Dit jaar wordt de economie volgens de centrale bank 1 procent kleiner. De ramingen van DNB zijn somberder dan die van het Centraal Planbureau (CPB), dat vooralsnog uitgaat van een krimp van 0,5 procent in 2012 en een groei van 0,75 procent in 2013. Het CPB komt volgende week met nieuwe voorspellingen.

Werkloosheid

DNB verwacht dat de werkloosheid volgend jaar oploopt tot 6,2 procent van de beroepsbevolking, tegen 5,2 procent dit jaar. In 2014 klimt de werkloosheid waarschijnlijk verder, tot 6,7 procent. ,,Dat zijn percentages die we lange tijd niet hebben gezien'', stelde DNB-directeur Job Swank. ,,De werkloosheid reageert met vertraging op de economie. Zelfs bij een opleving blijft de werkloosheid nog een tijd lang hoog.''

Het overheidstekort komt volgens de voorspellingen in 2013 en 2014 uit op 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee blijft het gat op de begroting groter dan het maximum van 3 procent dat Europa voorschrijft. Nieuwe bezuinigingen zijn daarom onvermijdelijk, denkt Swank. ,,Men moet alles op alles zetten om het tekort in 2014 onder de 3 procent te krijgen.''

Als de internationale handel aantrekt, kan er in de loop van volgend jaar een matig herstel ontstaan. Daardoor kan de economie in 2014 met 1 procent groeien, denkt DNB. De Nederlandse economie zou daarmee aan het einde van dat jaar nog altijd kleiner zijn dan voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen