ANP6 aug '12 15:55Aangepast op 6 aug '12 16:52

Beurzen zetten klim voort

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten maandag de klim voort te zetten. De belofte van de Europese Centrale Bank (ECB) om actie te ondernemen bleef zorgen voor optimisme. Beleggers waren wel wat voorzichtiger na de sterke koerswinsten van afgelopen vrijdag.

De AEX-index in Amsterdam noteerde circa drie kwartier voor het slot 0,3 procent hoger op 331,44 punten. De MidKap-index won 0,7 procent tot 505,10 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,8 en 1,1 procent. In Madrid, waar de beurs te kampen had met technische storingen, steeg de hoofdgraadmeter 4,3 procent. Op Wall Street stonden de beurzen een dik uur na opening 0,6 tot 0,8 procent hoger.

In Zürich klom Richemont ruim 6 procent. De Zwitserse producent van luxe goederen verwacht een sterke winstgroei van 40 procent in het lopende halfjaar. De maker van luxe horloges en Cartier-juwelen profiteert vooral van een sterke vraag vanuit de opkomende markten, zoals China.

PostNL

In de AEX stond PostNL onderaan met een min van bijna 5 procent. Het postbedrijf heeft in het tweede kwartaal opnieuw last gehad van de vertraging bij de reorganisatie die het wil doorvoeren en de moeilijke economische omstandigheden. PostNL verwacht uiterlijk in het vierde kwartaal een beslissing te nemen over het verdere verloop van de reorganisatie, die in april werd stilgelegd.

Roestvrijstaalproducent Aperam was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van ruim 4 procent. ING en Aegon behoorden met plussen van 4 en 3,2 procent ook tot de grootste klimmers. De hoop dat de ECB spoedig actie zal ondernemen om de schuldencrisis in de eurozone aan te pakken, bleef de koersen van financiële fondsen ondersteunen.

ASML

ASML leverde 3,3 procent in. Het Taiwanese chipbedrijf TSMC heeft voor 838 miljoen euro een aandelenbelang van 5 procent genomen in het Nederlandse chipmachineconcern. Ook wordt TSMC partner van ASML bij zijn ontwikkelingsprogramma voor nieuwe generatie chiptechnologieën.

Op de lokale markt klom het centenaandeel Spyker 50 procent tot 0,06 euro. De sportautofabrikant heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) om een schadevergoeding te krijgen van 3 miljard dollar (2,4 miljard euro). Volgens Spyker heeft GM moedwillig en op illegale wijze een mogelijke redding van het Zweedse dochtermerk Saab tegengewerkt.

De euro was 1,2400 dollar waard, tegen 1,2368 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 91,79 dollar per vat en die van Brentolie klom 0,1 procent tot 109,04 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen