ANP4 sep '12 09:18Aangepast op 4 sep '12 09:50

AEX begint licht hoger

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam liet dinsdagochtend een vlak beeld zien. Op de andere Europese beurzen werden kleine verliezen geleden. Beleggers lijken geen risico's meer te willen nemen voorafgaand aan de belangrijke beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel onveranderd op 331,78 punten. Ook de MidKap-index bleef ongewijzigd op 507,18 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,2 en 0,4 procent.

Een verlaging van het vooruitzicht van de kredietwaardigheid van de Europese Unie door kredietbureau Moody's drukte de stemming op de beurzen. Volgens de beoordelaar heeft de neerwaartse bijstelling te maken met de mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid van de lidstaten die het meest bijdragen aan de EU: Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Stijgers

In de AEX voerde Ahold de stijgers aan met een winst van 2 procent. Het supermarktconcern liet weten de strategische opties voor het belang van 60 procent in de Zweedse supermarktketen ICA te onderzoeken. Een beursgang van ICA in Stockholm behoort daarbij tot de mogelijkheden. Het onderzoek zal naar verwachting 6 tot 12 maanden in beslag nemen.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een min van 0,7 procent. In de MidKap ging voedingsmiddelenbedrijf Wessanen aan kop met een plus van 0,8 procent. Industrieel toeleverancier Aalberts was de grootste daler met een verlies van 0,6 procent.

DE

Op de lokale klom DE Master Blenders 1 procent. Het koffie- en theebedrijf, dat later deze maand promoveert naar de AEX-index, profiteerde van een adviesverhoging door Nomura.

In Frankfurt daalde Lufthansa 0,7 procent. Het cabinepersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij legde dinsdag opnieuw het werk neer in een poging een betere arbeidsovereenkomst af te dwingen.

De euro was 1,2612 dollar waard, tegen 1,2597 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 96,84 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 115,76 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen