ANP23 aug '12 07:05Aangepast op 23 aug '12 07:35

Mapper krijgt Russische geldinjectie

DELFT (AFN) - Chipmachinebouwer Mapper heeft een nieuwe investeerder gevonden. Het Russische staatsbedrijf Rusnano steekt 40 miljoen euro in het Delftse bedrijf. Een groep van bestaande en nieuwe investeerders verdubbelt dat bedrag tot 80 miljoen euro. Dat maakte Mapper donderdag bekend.

Mapper is in 2000 opgericht vanuit de Technische Universiteit in Delft. Het bedrijf ontwikkelt machines die door middel van elektronenbundels lijntjes op een chip schrijven. Hiermee moet de volgende generatie chips kunnen worden geproduceerd tegen lagere kosten dan bij gevestigde chipmachinefabrikanten zoals ASML.

,,Dankzij deze geldinjectie kunnen we onze horizon een paar jaar verlengen en hoeven we minder bezig te zijn met hoe we de volgende maand doorkomen'', zei topman en medeoprichter Bert Jan Kampherbeek.

Lenzen

Met de geldinjectie richt Mapper onder meer een fabriek op in Moskou, waar de lenzen worden geproduceerd die onderdeel uitmaken van de machines. ,,Dat was de voorwaarde die Rusnano stelde'', zei Kampherbeek. Rusnano heeft als doel het bevorderen van de Russische nanotechnologiesector.

De fabriek die de machines in elkaar zet blijft in Delft, maar wordt uitgebreid zodat er uiteindelijk 20 nieuwe machines per jaar gemaakt kunnen worden. Er komen volgens de topman het komende jaar ,,enkele tientallen'' op de huidige 200 banen bij. De eerste productiemachines zouden in 2014 van de band moeten rollen.

Gerelateerde artikelen